Eventyrfest med etterslep

Dagens brylluper skal være mer og mer glamourøse. Og det merkes i lommebøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For det hele koster: Brudekjole, blomsterdekorasjoner, mat, vin, invitasjoner, fotograf, brudebil, bryllupsreise, musikk, bryllupskake og bryllupsreise. For bare å nevne noe.

image: Eventyrfest med etterslep

Men heldigvis er det alternativer for deg som ikke vil være med på priskarusellen.

Populært å gifte seg

Det er blitt mer og mer populært å gifte seg. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ble det i år 2000 inngått like mange ekteskaper som siste gang giftelysten toppet seg i 1976.

Flere og flere av disse ekteskapene inngås i utlandet. I år 2000 ble 13 prosent av alle norske ekteskap inngått i utlandet. Det tilsvarer ifølge SSB en tredobling siden midten av 80-tallet.

Mon tro noen rømmer fra prestasjonsmaset?

Tar opp lån

- Generelt opplever jeg at folk bruker mer og mer penger på å gifte seg. Alt skal være perfekt, og det skal ikke skorte på noe den dagen, sier ansvarlig redaktør i magasinet Ditt Bryllup, Mona Grudt.

Og det er ikke alltid at de unge menneskene har pengene som skal til.

- Det er faktisk en del som tar opp lån for å klare utgiftene, sier Grudt.

Drømmer seg bort

- Mennesker i dag har nesten alle fått tilfredsstilt de mest basale behov, som for eksempel oppvaskemaskin og bil. Derfor har mange flere penger å bruke på seg selv, og dermed på å realisere seg selv, sier fremtidsforsker Anne Skare Nielsen ved Institutt for fremtidsforskning i København.

Skare Nielsen og hennes kolleger i instituttet jobber med det såkalte "Drømmesamfunnet", altså ideen om at fremtidssamfunnet i høyere og høyere grad vil basere seg på drømmer og historiefortellinger.

- Vi ønsker å fortelle en historie om oss selv, kanskje fordi vi basalt sett synes at vi er kjedelige. Vi iscenesetter oss selv og smykker oss med lånte fjær. Vi vil ha det helt store show. Og bryllupsdagen er en god mulighet for å få det, sier hun.

Men drømmen om innleide bryllupssvaner og bryllupskaker til 10.000 kroner har også en slagside.

- Det blir satt mer og mer penger av til denne festen, og folk tar også gjerne opp lån for å realisere drømmene, sier fremtidsforskeren.

En billigere drøm

Men det finnes alternativer for deg som verken vil eller kan bruke penger i hundretusenkroners klassen på den store dagen.

Klikker du på lenkene ovenfor, finner du eksempler på smarte og billige triks til bryllupsdagen.

Tipsene tar alle utgangspunkt i at du ønsker et "stort" bryllup. For et bryllup med få gjester vil selvsagt gjøre festen billigere.