Eventyr på boks!

I mai gikk avgiften på bokser som emballasje kraftig ned, og siden den gang har butikkene bugnet av øl og brus på boks. Men har vi latt oss overbevise? Ja, sier Ringnes

Emballasjeavgiften for drikkevarer på boks ble kraftig redusert i mai måned fordi bransjen endelig fikk i stand et retursystem for bokser. Bryggeribransjen har hatt store forhåpninger til at overgangen til boks skal gi økt salg av drikkkevarer. Resultatet av avgiftsendringen ble at miljøavgiften ble redusert fra 3,37 til 0,33 kroner per enhet. Avgiften for éngangsemballasje på 79 øre består.

Samlede avgifter for en boks øl på 33 centiliter blir derfor 1,12 kroner mot 4,16 kroner nå. Det er en reduksjon på 73-74 prosent! Fra Norsk Resirk kommer det imidlertid en håndteringsavgift i tillegg, slik at de totale avgiftene utgjør 1,34 kroner.

Siden avgiftene er per enhet er det halvlitersboksen som blir billigst. Der gjør avgiften at utsalgsprisen for en boks er omlag 2 kroner høyere enn om du hadde kjøpt en halvliter på flaske.

Ringnes er fornøyde

Hartvig Johannson hos Ringnes er storfornøyd med boksinvasjonen. Totalt har det blitt solgt rundt 12 millioner liter øl på boks hittil i år, og helårsestimatet er på 45 millioner liter. Av produktene er det spesielt Ringnes og Lysholmer som ligger bak de gode tallene.

- Vi håpet på at øl på boks skulle utgjøre cirka 25 prosent av ølsalget i løpet av sommeren. Allerede i månedsskiftet juni - juli hadde vi imidlertid passert 26 prosent, og i dag har vi passert 30 prosent. Fortsetter dette ut sommeren regner vi med å komme over 35 prosent, og det er vi selvsagt fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordeler med boks

  • Aluminiumsboksen er hermetisk lukket og tillater derfor ingen oksydasjon, i tillegg stenger den alt lys ute, noe som er svært viktig for kvaliteten på øl.
  • Øl på boks blir fortere kald enn øl på flaske.
  • Boksene er langt lettere å ta med seg enn flasker, og det skal mer til før de går i stykker.
Dette er gode argumenter når du skal ut på tur!

Boks er billigere

Det er kanskje ikke rart at bransjen er fornøyd. For produsentene og butikkene innebærer nemlig øl på boks kraftige besparelser i form av reduserte lager- og transportkostnader. For eksempel er det plass til 5-600 flatklemte ølbokser i en standard Norsk Resirk-sekk (litt større enn en sort søppelsekk). 5-600 flasker tilsvarer 20-25 kasser med tomgods.

Boksene er imidlertid ikke billigere å produsere, da boksene i seg selv koster mer enn å vaske en returflaske.

I tillegg har antallet ølsorter i butikkene blitt utvidet. Norske produsenter og importører har et betydelig større sortiment å velge mellom i boksmarkedet.

Hvem er det som kjøper boksøl?

- Hovedvekten av kjøperne befinner seg i aldersgruppen 18 til 30 år. Og ser vi på landsbasis er bokssalget klart størst i de store byene. Tallene bekrefter myten om at øl på boks er et relativt urbant fenomen. Når det gjelder regioner har Midt Norge, og spesielt Sør-Trøndelag skilt seg ut med et stort bokssalg.

- Når det gjelder mineralvann har boksene tatt cirka 2,5 prosent av omsetningen. Det virker her som om folk flest synes halvlitersflaskene med mineralvann er et vel så godt tilbud. Et kjennetegn er at det er de riktig unge kundene som går etter boksbrus.

Skepsis til boks

Fra miljøhold, blant annet fra Miljøheimevernet, har det kommet kritikk mot bokstilbudet. Miljøheimevernet mener at innføringen av pant på boks er et tilbakeskritt i kampen for et renere miljø.

Deres kritikk har i første omgang gått på at:

  • Engangsemballasje gir et høyere forbruk av råvarer enn ombruksemballasje.
  • Strekkoden må være intakt for at boksen skal kunne ”leses” av automaten. Altfor mange bokser vil bli liggende igjen som søppel fordi de er for ødelagt til å kunne gå i automaten. Det er spesielt alvorlig om mange aluminiumsbokser bli liggende igjen i naturen.
Vi spurte selvfølgelig Ringnesrepresentanten om deres erfaringer med retur av de brukte boksene. Svaret var at dette hadde de ennå ikke fått noen data på. I følge Ringnes nettsider blir imidlertid nesten 99 prosent av flaskene returnert.

Hvorvidt boksene vil kunne vise til lignende resultater gjenstår derfor å se.

Inntil videre får du derfor nyte de resterende sommerdagene med en iskald boksøl, men husk å bruke sunt naturvett!