Det ligger an til en hyggelig sommer for nordmenn som skal på ferie i eurosonen.  Foto: Colourbox.com
Det ligger an til en hyggelig sommer for nordmenn som skal på ferie i eurosonen. Foto: Colourbox.comVis mer

Euroen i fritt fall

Finansuro gjør europaferien mye billigere.

Euroen har falt voldsomt fra i fjor sommer og gir deg en langt rimeligere sommerferie i år enn i fjor dersom du skal feriere i eurosonen.

Mens euroen på denne tiden i fjor kostet rundt 9 kroner, kan du i dag kjøpe den for 7,75 kroner. Euroen har ikke vært så svak mot norske kroner siden 2007. Det betyr at ferien kan bli nesten 15 prosent rimeligere enn i fjor.

- Euroen svekkes videre på grunn av stadig økende bekymring for konsekvensene av de kommende innstrammingstiltakene i europmrådet både for europeisk og internasjonal vekst, skriver Kjersti Haugland, makroanalytiker i DnBNOR Markets, i tirsdagens morgenrapport.

Det er liten grunn til å tro at euroen vil styrke seg mye med det aller første. Dersom du pakker for å dra til Frankrike, Spania, Italia eller andre euroland i løpet av en tremåneders tid, vil du få mye mer for pengene enn du fikk i fjor.

VALUTAKALKULATOR: Alle kurser akkurat nå

Du kan "fryse" kursen

Noen lurer på om det er mulig å kjøpe ferie-euro nå. Dersom du skal dra nytte av dagens eurokurs når du selv skal på ferie, må du kjøpe nå. Å dra Visa-kortet om seks uker kan gi en helt annen kurs, selvsagt avhengig av hvordan markedet og uroen i Europa utvikler seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du ikke tror euroen vil falle mer mot norske kroner, men vil utnytte den lave kursen, kan du gjøre dette på to måter: Du kan ta ut euro i kontanter til dagens kurs som du tar med deg på reisen. Det anbefales imidlertid sjelden å ha mye kontanter i lommene når du skal på ferie.

Alternativet er å handle euro elektronisk, slik at euroen står trygt på en konto til du skal bruke den eller eventuelt vil veksle den tilbake. Da er en valutakonto en mulighet. Dessverre har de fleste norske banker kun valutakonti tilpasset bedrifter eller privatpersoner som driver næringsvirksomhet, og de krever gjerne et minimumsinnskudd og tilbyr ikke Visa-kort til kontoen. Hør likevel med banken din om hvilke muligheter som finnes.

Du kan også handle valuta ved hjelp av en valutaplattform som for eksempel eToro og Easy-Forex.

Har du andre valutatips? Del med andre i debatten under!