Euroen koster godt under åtte kroner nå, viser de nyeste valutatallene fra Norges Bank. Foto: Colourbox.com
Euroen koster godt under åtte kroner nå, viser de nyeste valutatallene fra Norges Bank. Foto: Colourbox.comVis mer

Euroen er råbillig

Sterk norsk krone gjør at vi får mye for pengene i utlandet. Men skal du grensehandle i Sverige bør du være litt mer forsiktig med pengene.

Siste valutaoppdatering fra Norges Bank viser at den norske kronen ligger svært godt an sammenliknet med med mange viktige valutaer.

Både euroen, det britiske pundet, amerikanske dollar og danske kroner er statistisk sett svake i forhold til hva de har vært tidligere, men den svenske kronen står sterkere enn den har gjort på lenge. Det viser tall fra Norges Bank.

Så billig er euroen, pundet og dollaren

Én euro koster nå bare 7,85 kroner. Det er billig, veldig billig, sammenliknet med for bare kort tid tilbake. I gjennomsnitt har euroen ligget på 8,10 kroner på 2000-tallet, ifølge utregninger gjort av DinSide på grunnlag av valutatall fra Norges Bank.

Det betyr altså at euroen er billigere enn normalen, og at det kan være gunstig å enten handle fra europeiske nettbutikker, eller ta seg en ferie i et av euro-landene.

Amerikanske dollar ligger også langt under snittet. Siden år 2000 og fram til slutten av 2010 har amerikanske dollar kostet i snitt 6,93 kroner. Dagens kurs er over enn en krone lavere enn snittet.

Britiske pund ligger for tiden på 9,32 kroner. Dette er et nivå vi har blitt vant med de siste årene, og det er faktisk ikke altfor lenge siden kursen var et stykke under 9 kroner. Men sannheten er at en pund-kurs under ti kroner tilhører sjeldenhetene på 2000-tallet. Normalt sett har kursen ligget på 11,53 kroner, altså godt over dagens nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: Norges Bank, 14. januar 2011
Kilde: Norges Bank, 14. januar 2011 Vis mer


Deilig å være norsk i Danmark igjen

Kursen på danske kroner har variert kraftig, spesielt de to-tre siste årene. Sommeren 2009 skrev DinSide at hundre danske kroner kostet mer enn 120 norske. I dag er ikke avstanden stor mellom norske og danske kroner.

Hundre danske kroner koster per dags dato 105,37 norske det er under gjennomsnittet, som ligger på 108,74 kroner. Det er med andre ord ganske deilig å være norsk i Danmark.

I Sverige derimot, går valutaen mot strømmen. Den svenske kronen har faktisk styrket seg mot den norske, selv om den norske fortsatt er mer verdt. Det er ikke lenge siden vi så at hundre svenske kostet under 80 norske. I dag koster hundre svenske 87,45 norske, altså mer enn snittet som siden år 2000 har vært 86,93 kroner.

Ikke betal med norske kroner

Uansett hvordan utenlandske kurser beveger seg, er det ett viktig prinsipp som gjelder: Ikke betal i norske kroner i utlandet.

Ofte når du skal bruke bankkort i utlandet, får du spørsmål om du vil betale i norsk eller lokal valuta. Mange vil nok velge å betale i norske kroner, for da ser man den nøyaktige summen på hva man skal ut med. Men ekspertene er enige om at dette er en dårlig deal.

Når du får spørsmål om du vil betale i norske kroner, er valutakursen som regel bestemt av lokale banken eller butikkene selv. I praksis viser det seg at denne kursen ofte er betydelig dårligere enn norske bankers valutapåslag. Du må i tillegg også som regel ut med et ganske så heftig valutagebyr.

Handle på nettet?

Generelt gode valutakurser er ikke bare bra for deg som skal på ferie, men også gode nyheter for deg som liker å shoppe gra utenlandske nettbutikker.

Men før du går amok i utenlandske nettbutikker, er det enkelte ting du bør tenke gjennom. Kanskje det aller viktigste er å være klar over hva som skjer, om varen du kjøper koster mer enn 200 kroner.

For om du handler varer som koster mer enn 200 kroner fra utenlandske nettbutikker, må du betale norsk moms for hele verdien av varen. I tillegg kommer som regel Postens fortollingsgebyrer. Toll vil også komme i tillegg på enkelte varer, for eksempel på klær bestilt fra USA som har en verdi på mer enn 200 kroner.

Dersom du er usikker på reglene, bruk DinSides importkalkulator, som forteller deg hva du må belage deg på å betale for netthandelen.