EU vil ha lavere ringepriser

Et forslag til EU-vedtak om prisen på roaming blir lagt frem i juli. Blir det slik EU ønsker, kan du se frem til lavere ringepriser når du er på ferie i Europa.


Vekk med dyr roaming

Allerede i fjor varslet EU-kommisjonen at de vil sette sterk lut til for å få ned de såkalte internasjonale roaming-prisene, eller prisen man betaler når man bruker en mobil fra ett land, i et annet land.

- Problemet med regulering av roaming er at de lokale, regulative myndighetene kun kan bestemme over operatører i sitt land. Dermed er det utlendinger som er i Norge som vil ha glede av at Telenor setter ned sine roaming-priser, ikke Telenor-kundene, sier informasjonssjef i Telenor, Scott Engebrigtsen, til DinSide.

Det er allerede fri flyt av varer, kapital og tjenester innen EU. De fysiske grensepostene mellom EU-landene er lagt ned, og ofte merker man ikke at man har kjørt inn i et annet land før det ramler inn en velkomstmelding på mobilen, fra et annet lands mobilselskap, skriver FT.com.

Fra det øyeblikket du befinner deg på utenlandsk jord og bruker et annet mobilselskap sitt nett, betaler du mye høyere ringepriser enn du gjør i ditt eget land. Og det er dette Viviane Reding, EU-kommisjonær for informasjonssamfunn og media, vil ha bukt med. Reding har gått offensivt ut med sitt ønske om at europeiske mobiloperatører skal kutte roaming-prisene innad i EU.

Scott Engebrigtsen. Foto: Telenor. Foto: telenor
Scott Engebrigtsen. Foto: Telenor. Foto: telenor Vis mer


Kommer deg til gode

En forbrukervennlig offensiv av de helt store, med andre ord - som vil ha direkte innvirkning på lommeboken din når du er på ferie i et EU-land.

- Hvis grossistprisene vi betaler til andre lands operatører, for at våre kunder skal kunne bruke deres nett i utlandet, går ned, er dette noe som kommer våre kunder til gode, sier Engebrigtsen. - Derfor er dette svært interessant for oss, siden vi ønsker at våre kunder skal kunne ringe så billig som mulig.

Markedet regulerer seg selv

Selv om han er positiv til tiltak som kan redusere roaming-prisene, mener informasjonssjefen i Telenor allikevel at markedet regulerer seg best selv.

Et bevis på dette er at to av de største europeiske operatørene, engelske Vodafone og tyske T-mobile, i forrige uke kuttet prisene på roaming, i et forsøk på å tilfredsstille Redings ønske om at prisene skal ned.

Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen.
 Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen
Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen.
Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen Vis mer


- Dette i seg selv er et eksempel på at markedet regulerer seg selv, sier Engebrigtsen.

Det er fremdeles usikkert om norske mobiloperatører må følge det foreslåtte vedtaket, om det i det hele tatt blir noe av. - Det er noe vi i så fall må vurdere, sier Engebrigtsen. - Om det i det hele tatt blir vedtatt, så er det jo uansett ganske langt frem i tid. Telenor vurderer sine priser i de ulike markedene fortløpende.

I mellomtiden fortsetter debatten, både innad i EU-kommisjonen og mellom kommisjonen og mobilselskapene. Det er delte meninger om hvorvidt det er smart å regulere telekomsektoren, som står som en europeisk suksesshistore. Mobilselskapene selv ønsker helt klart ingen regulering, og kommer til å kjempe videre for å kunne stå fritt til å sette prisene sine selv, i et konkurranseutsatt marked.

Dermed er det bare for deg som forbruker å vente og se - og håpe på at du får billigere mobilregning på ferie i Europa om noen år, enten takket være et EU-vedtak, eller takket være konkurransen i det frie markedet.

Og mens du venter, kan du jo alltids sjekke om du har det beste mobilabonnementet for ditt forbruk, ved hjelp av DinSides mobilkalkulator.

Kilder: Digi.no, FT.com.