EU's norske agent røsker idretten ut av klørne til storkapitalen.
EU's norske agent røsker idretten ut av klørne til storkapitalen.Vis mer

EU gir gratis fotball!

I EØS-området blir "viktige" arrangementer fra årsskiftet unndratt fri omsetning i fjernsynsmarkedet. Fotball-VM og OL skal forbeholdes kanaler som kan sees av alle.

Noen, og mange av dem er kvinner, synes det kan bli litt mye fotball på fjernsyn. Det har de ment lenge, men det later ikke til å ha hjulpet. Det virker som det blir mer og mer fotball i alle media, klubbenes inntekter og tilskueroppslutningen bare øker. Fotball har aldri vært større.

Men det skal være gratis!

Riktignok synes ikke de store og populære idrettene at de får riktig nok penger ut av den hysteriske oppmerksomhet de er utsatt for. Engelsk førstedivisjon går nå ut gjennom Canal + og selger fjernsynsoverføringene av kampene som et eget abonnement. Du må dessuten være tilsluttet kabel eller satelitt for å kunne abonnere.

I EU har det vært litt bekymring for at "den alminnelige offentlighet" i praksis skulle bli stengt ute fra alle populære idrettsarrangementer. Derfor har man nå vedtatt at de største og viktigste arrangementene bare skal sendes på kanaler som er tilgjenglige for minst 90 prosent av befolkningen.

Bare TV2 og NRK 1

I Norge er det bare TV2 og NRK 1 som har stor nok oppslutning til at de er aktuelle. Arrangørene av de viktigste begivenhetene blir derfor i fremtiden nødt til å ta kontakt med disse to først, og forsøke å komme frem til rimelige betingelser, før man kan kontakte andre fjernsynskanaler for å overføre arrangementene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OL og VM

Hvilke arrangementer er det så snakk om? - Det er så langt bare Danmark som har fått godkjent sin liste, sier avdelingsdirektør Roy Kristiansen i kulturdepartementets medieavdeling. - På denne listen var det opprinnelig syv arrangementer: Vinter-OL, sommer-OL, fotball-VM og fotball-EM for menn, håndball-VM og håndball-EM for kvinner samt Tour de France.

- EU-kommisjonen underkjente Tour de France. Dette var ikke et arrangement dansker flest hadde krav på å se uten særskilt betaling. Den danske listen består altså av de øvrige OL-, VM- og EM-arrangementene.

- Så Norge kan ikke føre opp den engelske eliteserien i fotball som et "vernet" arrangement?

- Nei, det blir alt for smalt, sier Kristiansen.

Trer i kraft fra nyttår

Den norske listen, om Norge ønsker å lage noen, vil bli forelagt samarbeidsorganet mellom EFTA og EU, ESA, til godkjenning i løpet av høsten. EU-direktivet trer i kraft fra årsskiftet og gjelder alle arrangementer som ikke allerede var solgt da avtalen ble kjent 30. juli ifjor.

Det er liten tvil om at direktivet vil frata arrangørene av de olympiske leker og de store mesteskapene inntektsmuligheter. Men ingen synes liksom noe særlig synd på det internasjonale fotballforbundet eller den olympiske komité.