EU bra på klima

EU har satt seg ambisjøse mål for utslipp av klimagasser.

Ikke sinke likevel?

Ofte er en at EU-motstandernes hovedargumenter for ikke å gå inn i EU, at EU ikke satser på miljøet. Det sa en representant for Nei til EU til DinSide Økonomi i forrige uke:
Men lederen av det norske lavutslippsutvalget mener EUs klimaplan er imponerende, og håper den norske regjeringen følger opp.

- EU-kommisjonen skal ha all mulig ros for å ha lagt frem et imponerende forslag. Ingen andre regioner eller land er i nærheten av å legge frem en så ambisiøs plan som denne, sier klimaforsker Jørgen Randers til NTB.

MILJØVENNLIG

Hvem er mest miljøvennlig? (Avsluttet)
EU(44%) 64
Ingen av dem!(31%) 45
Norge(26%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han ledet det regjeringsoppnevnte lavutslippsutvalget, er professor ved Handelshøyskolen BI og styreleder i Verdens Naturfond Norge.

Kutter drivhusgasser

EU-kommisjonen går inn for at EU skal forplikte seg til å kutte utslippene av drivhusgasser med 20 prosent innen 2020 i forhold til utslippene i 1990.

- Teknisk sett er det fullt mulig å gjennomføre disse kuttene. Det vil heller ikke koste mye, et sted mellom 0,1 og 1 prosent av BNP. Det er kun et spørsmål om lederskap for å få dette på plass, mener Randers.

Det norske lavutslippsutvalget la fram sine kuttforslag i oktober, og forslaget har høringsfrist til februar. Utvalget foreslo rundt 17 prosent kutt i de norske klimagassene innen 2020, og et kutt med to tredeler innen 2050.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- EUs plan er svakt mer ambisiøs enn vår i det korte løp. Men vår plan er noe mer ambisiøs på lengre sikt. Jeg får inderlig håpe at EUs program inspirerer den norske regjeringen, sier Randers.

Kilde: NTB

Mer om EU: