Gravide er mer utsatt for blodpropp, hva slags behandling de får er ett fett. Foto: Colourbox.com
Gravide er mer utsatt for blodpropp, hva slags behandling de får er ett fett. Foto: Colourbox.comVis mer

Ett fett ved blodtrykk og blodpropp

Det er ett fett om legene velger den ene eller den andre slagbehandlingen.

Dagens behandlingsalternativer ved forebygging av henholdsvis blodpropp og høyt blodtrykk etter slag er likeverdige, viser en nylig publisert artikkel i The Lancet Neurology.

I studien Prevention Regimen for Effectively Avoiding Second Strokes (PRoFESS) ble over 20.000 slagpasienter gjennomsnittlig fulgt opp i 2,4 år - i håp om å få avklart hvilke behandlingsalternativer som er best. Det skriver Dagens Medisin.

Antallet inkluderte pasienter gjør dette til verdens største sekundærforebyggende hjerneslagstudie.

Les også: P-pille dropp bekymrer

Bra ved bivirkninger

Den ene halvparten av slagpasientene fikk kombinasjonsbehandlingen acetylsalisylsyre/dipyridamol, og den andre fikk klopidogrel for å forebygge blodpropp.

- Resultatene var identiske. Man kan dermed konkludere med at det er av liten betydning hvilket behandlingsalternativ man bruker for å forebygge henholdsvis blodpropp og høyt blodtrykk hos slagpasienter. Det er altså helt uproblematisk å bytte til det andre behandlingsalternativet dersom pasienten for eksempel får bivirkninger av det første, sier professor og avdelingsoverlege Bent Indredavik ved Avdeling for slagbehandling på St. Olavs Hospital i Trondheim til Dagens Medisin.

Identiske resultater

- I blodproppgruppen var det en tendens til litt mer blødning hos dem som fikk kombinasjonsbehandlingen enn hos dem som fikk klopidogrel, men ellers var hovedresultatene identiske, svarer Indredavik.

Han sier at det viktigste etter et slag er å forebygge nye blodpropper samt senke blodtrykket i alle fall ned til 140/90 mm Hg med de medisinene som pasienten tolererer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ut fra effekten som er påvist i denne store studien, er det vanskelig å anbefale ett bestemt behandlingsalternativ som viktig eller best, sier professoren.

Les også: Eksos kan gi blodpropp