Et smutthull i Lånekassens regelverk

Levekårsundersøkelsen viste at studentene tjener gjennomsnittlig 4700 kroner i måneden - 1150 kroner mer enn Lånekassen tillater. Du har nemlig bare lov til å tjene inntil 3550 kroner per måned mens du studerer. Tjener du mer, reduserer Lånekassen lånet og stipendet ditt. For mange virker denne regelen meningsløs. Fortvil imidlertid ikke! Fra kommende høst kan du tjene 5000 kroner i gjennomsnitt i måneden før Lånekassen kutter.

Jobb mye i sommerferien!


Det finnes imidlertid et smutthull i regelverket her – som de smarte vet å benytte seg av: Grensen for hvor mye du kan tjene som student, gjelder ikke i sommerferien! Dermed er det desto viktigere å skaffe seg sommerjobb. Begynn tidlig og bruk alle de kontakter du måtte ha. Prøv å få en jobb hvor du får lov til å jobbe overtid og får betalt for overtida. Da kan du jobbe hardt mellom 15. juni og 15. august, og ha godt med penger i det kommende studieåret. Kanskje tjener du så godt at du slipper å jobbe for nesten 5000 kroner i måneden resten av året, og kan konsentrere deg om studiene. Det gjør det kanskje lettere å droppe den velfortjente sommerferien. Men husk dokumentasjon for sommerinntekten.

- Du må kunne dokumentere at inntekten stammer fra sommerferien. Det gjør du ved å vise oss lønnslippen eller årsoppgaven. Vi godtar ikke ligningstallene alene, siden de ikke viser når du har tjent pengene, forteller informasjonsrådgiver Solbjørg Sørensen i Statens lånekasse for utdanning.

Et farlig råd!

Systemet baserer seg på at du på lånesøknaden selv oppgir hvor mye du kommer til å tjene i studieåret. Lånekassen stoler altså på din ærlighet, og sjekker kun opplysningene i ettertid – kun dersom du søker om nytt lån.

Følg for all del ikke rådet som ble gitt i Utdannings-avisen, den offisielle avisa for Jobb- og Utdanningsmessen i Oslo i forrige uke. Avisa råder deg til å ignorere inntektsgrensen på slutten av studiet. Bakgrunnen er at det går to år før Lånekassen sjekker det du oppga som forventet inntekt opp mot ligningstallene. Siden du kun blir kontrollert dersom du søker om nytt lån, kan du i teorien jobbe full tid et år etter at du har forlatt lesesalen og likevel ta opp fullt studielån.

Problemet er bare at Utdannings-avisen oppfordrer til lovbrudd. Dette er i følge norsk lov ikke tillatt.

Lånekassen har nemlig hjemmel til når som helst å gå inn og sjekke ligningen din. Blir du tatt i snusk, kan de trekke deg i støtte for kommende studieår dersom du ikke kan dokumentere at pengene er tjent i sommerferien. Du kan i verste fall risikere å måtte tilbakebetale pengene eller nektes ytterligere lån. I grove tilfeller kan Lånekassen politianmelde deg.

- Det holder ikke å si at du ikke visste at du kom til å tjene mer enn inntektsgrensen. Du har plikt til å gi Lånekassen beskjed dersom du ser at du kommer til å tjene mer enn det lovlige beløpet, understreker Solbjørg Sørensen.

Klikk på linken øverst til høyre i artikkelen for å lese de andre tipsene for hvordan du får en bedre studentøkonomi.