Lei ut hytten skattefritt Foto: t
Lei ut hytten skattefritt Foto: tVis mer

Et skattefritt liv?

Det er fullt mulig å tjene penger uten å måtte betale skatt. Du trenger ikke å leie en dyr skatteadvokat for å finne smutthullene, DinSide har oppskriften på hvordan du kan leve skattefritt i Norge.

Det er ikke billig å leve i et land som har de høyeste avgiftene i Europa på bensin, røyk og alkohol, samtidig som nesten halvparten av lønnen går bort i skatt. Det høres fristende å flytte til skatteparadiser på Jomfruøyene, eller Bahamas. Fortvil ikke, du kan også leve ut dine skattefrie drømmer i Norge med innkjøpte palmer fra Gartnerhuset.

Vinn penger

Lotto, Tipping, og Vikinglottogevinster er skattefrie, sier Gerd Holter, informasjonssjef i Norsk Tipping. Det vil si at du slipper inntektsskatt på disse premiene om du legger ved en bekreftelse fra oss i selvangivelsen. Utbetalinger på under 10.000 kroner trenger du ikke å oppgi til skattemyndighetene, men er du en av årets 230 millionærer må du fortsatt betale formueskatten, legger hun til. Hver uke er det over 200.000 nordmenn som vinner penger, og hittil i år har Norsk Tipping delt ut nesten 4 milliarder kroner i premier.

Skattefrie jobber

Er du innkalt til førstegangstjeneste eller repetisjonsøvelser, er lønnen du får skattefri. Du kan også få null skatt av småjobber på under 1000 kroner, for eksempel holde foredrag i tennisklubben eller måke snø i borettslaget. Skal du arranger et fotballkurs for lilleputtlaget, lage knuter for speidere eller utføre oppgaver for andre veldedige organisasjoner, kan du få utbetalt opptil 2000 kroner i lønn skattefritt.

I tillegg kan du få skattefrie gaver fra din arbeidsgiver. Har bedriften din jubileum kan du få 3000 kroner i gave, og har du vært ansatt i 25, 40 eller 50 år økes dette beløpet til hele 8000 kroner.

Lei ut hytta
Det første 10 000 kronene ved hytteutleie er skattefrie. Du kan med andre ord fint leie ut hytten din et par uker i året, uten at staten får kloa i pengene dine. Det er også en 15 % skattefri rabatt på hytteinntekter over 10 000 kroner, ettersom bare 85 prosent skal gå til beskatning. Denne regelen gjelder generelt på alle fritidseiendommer, eksempelvis nedlagte gårdsbruk, våningshus og byleiligheter. Det forutsettes at derimot at du bruker fritidseiendommen selv deler av året. Leier du ut din egen bolig, mindre enn 6 måneder i året, eller under 50 % av den mens du selv bor der er også leieinntektene skattefrie.

Andre skattefrie inntekter

- Inntekter ved salg av kunst, malerier, frimerkesamlingen, eller annet innbo.
- Belønninger og ærespriser
- Arv under 100 000 fra en person
- Borteboer- og reisestipend fra Statens Lånekasse
- Pensjon eller etterlønn til etterlatte ved dødsfall (max 63 000 kroner)
- Barnetrygd
- Fordelen av ettergitt gjeld

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.