Et samfunn uten hindringer

Lei av høye fortauskanter, umulige svingdører og tunge dører? Kampanjen Ingen Hindring skal gjøre hverdagen lettere for alle.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang snubla i brostein på høye hæler? Eller kjørt forbi busstoppen din fordi du ikke forstod informasjonen på høyttalerne?

Da er du ikke alene. Over halvparten av oss har hatt problemer med å høre hva som blir sagt over høyttaleranlegget på buss, tog og trikk, ifølge en undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet.

Samtidig sliter vi med å åpne emballasje, åpne ytterdører på bygg og bevege oss over brostein og fortauskanter.

Les om Christopher Reeve som ga håp til mange

Må fjerne barrierene
- Disse tallene viser at mange av oss har møtt problemer fordi samfunnet ikke er godt nok tilrettelagt. Likevel er det slik at mange problemer blir ekstra vanskelige for de over 700.000 som har nedsatt funksjonsevne, sier avdelingsdirektør Anne Lieungh i Sosial- og helsedirektoratet.

Internettkampanjen Ingen Hindring som ble lansert i dag, har som mål å gjøre samfunnet mer tilgjengelig for alle. For bevisst planlegging og utforming av produkter og omgivelser gjør det nemlig mulig for personer med en funksjonshemming å delta aktivt i samfunnet.

- Hindringene er egentlig ikke knyttet til selve funksjonshemmingen. En sterkt funksjonshemmet person kan for eksempel leve et enkelt og greit liv i en leilighet som er spesialtilpasset. Det handler om å endre samfunnet og fjerne barrierene, mener Lieungh.

Det vil samtidig forenkle hverdagen for alle, understreker hun. Fjernkontrollen skulle for eksempel opprinnelig gjøre det lettere for funksjonshemmede å bruke tv-en. Du ville vel ikke vært den foruten…

Les også: Kan flytte ting ved hjelpe av tankene

Få hindringer i Kristiansand
Ifølge Lieung er det stor forskjell på hvor langt de ulike kommunene i Norge har kommet i tilretteleggingen. Kristiansand er et av prakteksemplarene.

- Jeg kan blant annet rulle fra den ene kanten av byen til den andre uten å møte hindringer. Det har jeg ikke opplevd andre steder, sier Astrid Staalesen, leder av kommunalt råd for funksjonshemmede.

Kommunen har også 19 mil skog og mark hvor funksjonshemmede kan forflytte seg. Fra en egen taleportal kan folk ringe og få opplest for eksempel nyheter og stillingsannonser fra avisene, og i gågata har inngangene til mange forretninger blitt trinnfrie.

- Det er bare omtanke og et litt videre perspektiv som skal til, mener Staalesen.

Mange funksjonshemmede blir diskriminert i arbeidslivet. Cato Zahl Perdersen går for Grønt kort:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer