Et liv uten mensen

En ny prevensjonspille, som nettopp ble presentert i Canada, skal gjøre det mulig å kutte ut mensen helt. Norske eksperter er positive.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinners store drøm er å leve et helt liv uten menstruasjon. Nå er løsningen straks på vei: En ny prevensjonspille som gjør at kvinner i alle aldre kan kutte ut mensen for evig og alltid, skriver den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Norske kvinner vet for lite om prevensjon.

Leger, gynekologer og forskere møttes nylig i Vancouver i Canada for å diskutere den nye prevensjonspillen, som produseres av farmasigiganten Wyeth. I motsetning til andre prevensjonspiller som tas med et syv dagers opphold under menstruasjon, tar man ingen pauser med den nye pillen.

Norske eksperter sier til Mozon at de er positive til pillen.

- Det er veldig bra med slike piller. Det er gammel overtro at det av helsemessige grunner er nødvendig å ha mensen, sier Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, og legger til at det allerede er flere kvinner som velger å hoppe over mensen ved å kontinuerlig spise p-piller uten pause.

Seksjonsoverlege Kaare Shetelig ved gynekologisk poliklinikk ved Ullevål universitetssykehus er enig.

- Det går allerede mot en tendens at kvinner bruker p-pillen kontinuerlig. Det er ikke noen helsefare forbundet med å hoppe over menstruasjon, sier han.

Anne Stensløkken, lege og gynekolog ved Balderklinikken, ser at mange allerede bruker moderne prevensjon på denne måten, og er også positiv til pillen.

- Jenter kan gå lang tid i strekk på p-pille, uten å måtte ha blødning. Dette er så vidt begynt å bli sett på av forskere, og er antagelig ikke mer skadelig enn å blø månedlig. Jeg pleier å anbefale å ha en blødning omtrent hver tredje måned. Da unngår man det meste av småblødningene og samtidig slipper man å ha menstruasjon så ofte, sier hun.

Pillen er ikke godkjent i Canada ennå, men ferske undersøkelser tyder på at den vil få stor etterspørsel.

Fire av fem kvinner sier ja
I følge en studie gjort i Canada ønsker fire av fem kvinner å stoppe mensen hvis de får mulighet til det. En annen studie, publisert i det medisinske tidsskriftet Contraception, viser at omkring 50 prosent av kvinner med normal menstruasjon ville foretrukket å hoppe over mensen hvis de kunne det.

I følge Dr. Robert Reid, professor og gynekolog ved Queen's University i Kingston, har den nye prevensjonspillen samme bivirkninger som vanlige prevensjonspiller, og risikoene er også de samme: Det er økt fare for slag og hjerteanfall hos røykende kvinner som tar pillen.

Den nye prevensjonspillen, Anya, har mindre østrogen enn tradisjonelle prevensjonspiller. Mens førstnevnte har 25 mikrogram østrogen har sistnevnte mellom 30 og 50 mikrogram.

Noen eksperter er imidlertid kritiske til pillen.

- Urovekkende
- Menstruasjonen, denne imponerende og innviklede syklusen, er et vitalt tegn på helse. Å ville avbryte syklusen med vilje er urovekkende, sier Dr. Jerilynn Prior ved Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research ved University of British Columbia, til The Globe and Mail.

Reid svarer tilbake med at det kan være hensiktsmessig å hoppe over menstruasjon.

- Det er finnes ingen bevis på at du kvitter kroppen med giftstoffer. Faktisk så finnes det bevis på at det under en menstruasjon kan det være økt risiko for infeksjoner i livmoren. Så kanskje det på denne måten er positivt med menstruell utelatelse?

Det er uvisst når pillen kommer på det amerikanske og kanadiske markedet, men Reid anslår det vil bli om noen måneder.

Vil du vite mer om prevensjon?

Les også om hvordan du bruker kondom.

 

Mozon.no, 27.06.06

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer