Et hett, lite nummer

I telefonjungelen er det lett å gå seg vill. Med 100 millioner ulike telefonnumre er det ikke alltid lett å vite hva du møter i den andre enden. Her er noen greie hjelperegler.

I Norge forvalter Post- og teletilsynet (PT) alle telefonnumrene. PT bestemmer hvilke teleoperatører som skal få hvilke numre. Operatørene avgjør deretter hvilket nummer du og jeg får.

Hva betyr de?


I utgangspunktet sier kanskje ikke et telefonnummer deg stort. Du vet at du antagelig treffer en person når du slår en sifferkombinasjon. Et telefonnummer kan faktisk si deg ganske mye mer. Avhengig av nummeret kan du fastslå hvor i landet du ringer, hva samtalen vil koste og hvem du kan forvente å treffe i andre enden.

De vanlige åttesifrede numrene er delt inn i tre hovedgrupper. Hver hovedgruppe har sine tallserier som gjør at du lett kan identifisere dem.

Geografiske nummer


Dette er de "vanlige" telefonnumrene som består av åtte sifre og leder til en mottaker med en hus- eller fasttelefon. Disse numrene er fast fordelt på sentraler, og forteller deg hvor i landet samtalen går. Hvert fylke har sine egne numre, og ved å se på de to første sifrene vet du i hvilket fylke mottakeren er. Følg lenken oppe til høyre for telefonnumrenes Norges-kart

Sleipe triks

Ringer du et geografisk nummer, kommer du i de fleste tilfeller til en privatperson eller en bedrift. Men den siste tiden har vi sett at teletorgtilbydere har begynt å bruke telefonnumre som begynner på 21 og 23. Dette er tjenester med en minuttakst på over 20 kroner, og som tidligere hadde 829-numre.

-Dette er aktører vi ikke har noe kontroll over, sier Kristin Paus i Telenor Link. Hun forklarer at dette er vanlige abonnenter som på egen hånd fakturerer og formidler tjenesten.

DinSide vet om en rekke useriøse aktører som prøver å utnytte uskyldige teleabonnenter. Det finnes utallige eksempler der personer har fått krav på flere tusen kroner uten å ha ringt slike numre. I det siste har vi også har hørt tilfeller der slike selskaper har ringt opp personer, for så å legge på før de har tid til å svare. De håper derfor at du av ren nysgjerrighet ringer opp igjen til deres telefon - og det koster flesk.

Numre til mobiltelefoner

De fleste har vel fått med seg at nummerserier som starter på ni vil føre deg til en mobiltelefon. Nå er også alle telefonnumrene som begynner med et firetall tatt i bruk av mobiloperatører.

Det som er spesielt med samtaler til mobiltelefoner, er at prisene ikke bare er avhengig av hvilken operatør du ringer til, men også hvem du ringer fra. Følg lenken oppe til høyre for å finne ut hvilke mobiloperatører du ringer til, så kan du finne det abonnementet som passer deg i vår mobiltelefonkalkulator

Gratisnumrene

En rekke bedrifter har egne informasjonstelefoner du kan ringe uten at det koster deg noe som helst. Noen bedrifter, spesielt de kundebaserte - som forsikringsselskaper og banker - bruker også gratisnumrene når kundene ringer selskapet.

Alle numre som starter på 800 er gratis, såfremt du ringer fra vanlige telefoner. Ringer du fra mobiltelefonen, er alle takstene avhengig av det abonnementet du har. Da er selv 800-numre langt fra gratis.

Femsifrede numre

Flere bedrifter har kjøpt seg enkle femsifrede telefonnumre. Disse er kanskje greie å huske, og fine å reklamere med. Men pass deg, det er du som må betale for morroa. 50 øre koster det i oppkopling, og etter det må du betale 60 øre per minutt.

Mye rart


Resten av numrene som begynner med et 8-tall leder til mange forskjellige aktører.

-Du finner alt fra nyttetjenester til underholdningstjenenester, forteller Kristin Paus.

Hun forklarer videre at 810- og 815-numre er tjenester som koster 39 øre per minutt. På 810-numre betaler mottakeren 15 øre og innringeren 24 øre, mens på 815-numre betaler du alt. Reisebyrå og billettbestilling generelt er typiske eksempler på slike tjenester.

De telefonnumrene som virkelig sprenger telefonregninga, består av to tallserier.

Nyttetjenester som legeråd, aksjetips og liknende, finner du på 820-numre. Dette er tjenester som koster alt fra 90 øre til 24,20 øre per minutt.

På 829-numre finner du underholdningstjenester. Dette kan være alt fra vitser, spåkone-tjenester, gåter til healere. Sextjenester skal ikke lenger forekomme på slike numre, og Teletorgrådet fører stadig kontroll med slike innholdstilbydere. På denne måten renser bransjen opp blant de useriøse aktørene, slik at telejungelen skal bli tryggere for deg og meg.

Andre aktuelle artikler fra DinSide:
-Surfekalkulatoren
-Telefonkalkulatoren
-Numrene som flår mobilkundene
-Ny mobil operatør samme nummer
-På DinSides Teleskole finner du en mengde interessante og nyttige artikler