DinSides reiseredaktør har svettet og slitt seg igjennom vår store PT-test. Foto: Per Ervland/AllerInternett
DinSides reiseredaktør har svettet og slitt seg igjennom vår store PT-test. Foto: Per Ervland/AllerInternettVis mer

Et blodslit for å bli sprek

Er det verdt det?

Med timepriser på opptil 800 kroner svir det i lommeboka, derfor ville vi i DinSide Helse sjekke grundig hva en får ut av en personlig trener (PT).

Vi fant to mosjonister, reiseredaktør Stine Okkelmo og statsviter Eigil Knudsen Ingnes, som testet hver sin personlige trener ti ganger. Treningen og testene ble gjennomført av på treningssenteret Mykjemeir på Lysaker. Yngvar Andersen trente Stine, mens Ronny Døhli fikk Eigil i bedre form.

Les også: Når er du frisk nok til å trene

Testperioden var på sju uker og begge testpersonene opplevde mye smerte, støle muskler og hardt arbeid. Siden ingen hadde prøvd PT før hadde de ulike forventninger.

De to trenerne Ronny Døhli og Yngvar Andersen brukte ti timer for å få Stine Okkemo og Eigil Knudsen Ingnes i vesentlig bedre form.  Foto: Per Ervland/AllerInternett
De to trenerne Ronny Døhli og Yngvar Andersen brukte ti timer for å få Stine Okkemo og Eigil Knudsen Ingnes i vesentlig bedre form. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer


- Det jobbes hardt for vaskebrett ... Foto: Per Ervland/AllerInternett
- Det jobbes hardt for vaskebrett ... Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer

Eigil: - Jeg forventet å få en trener som hadde god innsikt i hvordan jeg burde trene, en som kunne finne øvelser som var tilpasset meg og mine behov, en som kunne motivere meg til å yte maksimalt, og en som ville gi meg tilbake motivasjon til å trene på egen hånd. I tillegg ble jeg enig med treneren om at vi skulle fokusere på stabilitet og rygg, samt tøyelighet. Det bør kanskje sies at jeg hadde trent særs lite de siste to månedene før teststart, og nesten ikke styrketrening på to år, sier Eigil til DinSide Helse.


Stine: - Tja, det er noe jeg aldri har vurdert å få meg selv, da jeg er i ganske god form allerede. Jeg trener 3-4 ganger i uken, men hadde, typisk nok, stagnert på et nivå - jeg følte at jeg ikke kom noe videre. Tror dette er tilfelle for mange hobbymosjonister, egentlig. Siden jeg fikk prøve å trene med PT, tenkte jeg at målet måtte være å bli sterkere i armer og rygg/mage, og få bedre kondis, sier Stine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk videoen fra Mykjemeir her:


For lite engasjement

Personlig trener Yngvar Andersen mener at folk som vurderer å skaffe seg en PT bør kunne kreve 100 prosent oppmerksomhet og tilstedeværelse av treneren sin.

- En god personlig trener må like å få spørsmål og ha kunnskap til å besvare dem. Han eller hun bør ha en en basisutdannelse enten fra Akademiet for personlig trening eller fra Norges idrettshøgskole. Dessuten bør vedkommende ha en klar treningsfilosofi, sier Yngvar Andersen til DinSide Helse.

Les også: Dette har vi råd til

Han mener at nivået blant personlige trenere i Norge er for varierende, og at det er for lite yrkesstolthet.

- Jeg tror mange med fordel kunne vært mer engasjerte i jobben sin.

Han får støtte av Lina Ulrikke Bull ved Norges idrettshøgskole.

- De som har suksess er både entusiastiske og faglig sterke, og det er nok mange PT'er som har mye å lære. Det viktigste er at de har en utdannelse, siden PT ikke er noen beskyttet yrkestittel, sier han til DinSide Helse.


- Ingen kjære mor

Våre to testpersoner er imidlertid svært fornøyde med entusiasmen som de personlige trenerne hadde.

- De ti timene hadde stor effekt, og jeg merket en klar forbedring i perioden. For det første ble jeg i stand til å yte mer per trening og jeg kom meg fortere igjen. De to-tre første gangene gjorde det meste vondt, både trening og uttøyning. Midtveis merket jeg at jeg kom inn i en god rytme, og at jeg klarte å yte i forhold til min antatte kapasitet. På slutten følte jeg også at jeg kontrollerte kroppen bedre, og at mesteparten av ytelsen hadde riktig adresse, understreker Eigil.


Stine som allerede trente opptil fire ganger i uken, greide å forbedre løpsteknikken sin på de ti timene, men det kostet.

- Det var ingen kjære mor på timene, men jeg merket ganske raskt bedring. Vi konsentrerte oss for det meste om styrketrening, i hovedsak av armer og skuldre, men også rygg, mage og bein. Det var ikke snakk om mange repetisjoner, men maks uttelling - tunge vekter og få repetisjoner. Spensten ble også bedre, ved hjelp av hopping over hekker. Jeg fikk også råd for å forbedre løpsteknikken min, sier Stine.

Et blodslit for å bli sprek

  1. Mykjemeir-testen


- Jeg brant mer kalorier enn nødvendig ved å løfte bena for høyt når jeg løp - da ser man sprek og spenstig ut, men det koster mye mindre å "subbe" mer når man løper. Jeg lærte også en bedre sprintteknikk - foroverlent og med bare tærne og tåballene nedi bakken. Det hjalp veldig på farten, sier hun.

Mer motivasjon

Det viktigste av alt var likevel at de personlige trenerne ga testpersonene mer treningslyst.

- Det var helt tydelig at treneren både hadde utdanning og erfaring som skulle til for å drive med PT, i tillegg til at vedkommende hadde en personlighet som passet meg. Ikke overdrevent macho, men heller ingen pusekatt. Opplegget var godt i alle timene, og jeg følte at jeg stadig kunne relatere den til forventningssamtalen vi hadde innledningsvis. Til tross for all smerten vil jeg si at jeg aldri hadde noe problem med å motivere meg til å trene, sier Eigil.

Opplegget på Mykjemeir var veldig proft, og jeg synes Yngvar laget et opplegg som var godt tilpasset mine ønsker, supplerer Stine.

Sjekk fremgangen til Stine og Eigil her:

For dyrt

Begge testpersonene er som nevnt svært fornøyde med treningsopplegget, men synes det er i dyreste laget.

- Uten tvil et kost-nytte-spørsmål dersom man ikke svømmer i penger, sier Eigil.

- Et paradoks er at dersom jeg skulle valgt PT så ville jeg være avhengig av å ha et annet sted å drive egentrening styrke, og det ville i praksis innebære å betale for å trene på studio i tillegg. Gitt at jeg ikke ville betale for å trene på Mykjemeir jevnlig, så kunne et alternativ være en time i ny og ne. Men dersom jeg skulle betale for det, så ville Mykjemeir i aller høyeste grad tilfredsstille mine behov, sier Eigil

- Det er knallhardt å trene med Yngvar, sier Stine. Foto: Per Ervland/AllerInternett
- Det er knallhardt å trene med Yngvar, sier Stine. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer

- I utgangspunktet hadde jeg ikke vurdert PT - det jeg har sett av PT-timer på mitt treningssenter har ikke sett så veldig interessant og inspirerende ut. 800 kroner er jo ganske dyrt, spesielt hvis man i tillegg er medlem av et treningssenter, sier Stine.

Og legger til:

- Begynner du på bar bakke, og ikke kan så mye om trening, kan det være en god investering å få en kick start med en PT. Er du hobbymosjonist og allerede i ganske god form, er kanskje bøygen høyere for å få en PT. Men har du stagnert på et nivå, og for eksempel har meldt deg på et løp, renn eller ritt, kan en PT hjelpe deg til å nå det målet. For meg blir 800 kr for en treningstime i drøyeste laget, særlig siden jeg allerede bruker 500 kr i måneden på treningsmedlemsskap. Men for dem som har penger til det, og virkelig er motiverte til å få mest mulig ut av timene, så er dette å anbefale, synes Stine.

Et blodslit for å bli sprek

Begge testpersonene gir PT -treningen hos Mykjemeir terningkast: