Et bedre liv med diabetes

I Norge går det fint å leve med diabetes. Men i andre land kan det være langt verre. I dag rettes fokuset på de som har det vanskeligst med sykdommen.

Det går fint å leve med diabetes i Norge, sier Geir Arne Johansen. Han er en av mange nordmenn som lever godt til tross for sykdommen.

I dag retter Verdens diabetesdag fokuset på de mange millioner mennesker som lever med diabetes. I år er temaet for dagen: "Diabetesomsorg uten grenser".

Slik kan du unngå å få diabetes!

Mangler infrastruktur
- I år er målet i første omgang å bidra med informasjon om de områdene der mennesker sliter mest med diabetes. På sikt ønsker vi å kunne bidra med praktisk hjelp og støtte til organisasjoner og nettverk som jobber med diabetes i de minst utviklede landene.

- Og ikke minst ønsker vi å høyne kunnskapen blant de mange som har diabetes, men som sliter som følge av mangel på medisiner, kunnskap og en god helsetjeneste, sier informasjonskonsulent Linn Elise Frenningsmoen i Norges Diabetesforbund.

Diabetesomsorgen bør være like god overalt. Det er fremdeles mange land som mangler den enkleste infrastruktur, både på helse og samferdsel, og det er dårlige behandlingsmuligheter, ifølge forbundet.

Diabetes utgjør i dag en av verdens største helseutfordringer. Over 230 millioner mennesker i verden har diabetes. I Norge antas det å være rundt 200 000 diabetikere, hvorav halvparten ikke har fått diagnosen. Totalt har rundt 25 000 nordmenn diabetes type 1, mens resten har den livsstilsrelaterte diabetes type 2.

Hvert 10. sekund dør en person i verden av diabetes. Innen 2025 spåes det at antall personer med diabetes har steget til over 350 millioner mennesker.

Utbredelsen i dag er størst i vestlige industriland, men det forventes en økning i tradisjonelt fattige land. For diabetes er ikke de velståendes sykdom. Det er ofte de som er økonomisk dårlig stilt som er mest sårbare overfor diabetes.

I Norge går det imidlertid fint å leve med diabetes.

Slik behandles diabetes type 2.

- Både-og med informasjon
Geir Arne Johansen fikk påvist diabetes type 1 i 1994. Han lever med den kroniske sykdommen, og mener at han som diabetiker i Norge har det så bra som han kan ha det.

- Det går veldig greit. Stort sett er det uproblematisk og jeg er godt regulert. Jeg mener at det i Norge i dag ikke er noe problem å leve med diabetes. Det er en sykdom man kan leve godt med, så lenge man har tilgang på den behandlingen man trenger, sier han.

Han legger derimot til at det var mye krøll i starten.

- Jeg var ofte overregulert. Alt var så nytt og jeg torde ikke prøve meg frem så mye. Nå har jeg imidlertid lært meg å leve med det, ta signalene og bli mer fortrolig. Da gikk det seg til, sier han, men legger til at det har vært både-og med informasjon. Han har måttet lete seg fram til mye kunnskap på egenhånd.

Johansen måler blodsukkeret seks ganger om dagen, og bruker hurtigvirkende insulin. I tillegg er han oppmerksom på andre faktorer som kan påvirke blodsukkeret som stress, samt fysiske og psykiske påkjenninger.

Årsaken til diabetes er enten mangel på insulin, eller at insulinet ikke har god nok virkning. Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen, og som regulerer sukkermengden i blodet.

Forebygging av sykdommen
Ønsker du å forebygge diabetes? Her er rådet til Dr. Med. Grethe Støa Birketvedt:

- Man må forebygge overvekt fedme for å kunne bremse utviklingen av diabetes, og fokusere på fysisk aktivitet. Inaktivitet er en alvorlig årsak til diabetes. Stort midjeomfang er svært uheldig så alle tiltak for å minske et høyt midjeomfang er viktig for en bedre helsegevinst.

- De som ønsker å få en bedre helsegevinst med sin diabetes bør ta fram skrittelleren og fokusere på minst 10.000 skritt om dagen. Er det snø ute bør de bevege seg i trapper, både opp og ned. Har de problemer med det bør de finne et kjøpesenter hvor de kan gå inne og hekte på seg skrittelleren. Og jo grønnere grønnsaker jo bedre, råder hun.

Visste du at diabetes også kan gå ut over potensen?

 

Mozon.no, 14.11.2005