Erlend (23) mangler 1 gave

Folket avslører hva de skal gi bort til jul.

For å ikke gro fast i kontorstolen har jeg tatt meg en tur ut av kontoret for å ta tempen på julehandelen.

 • Hva skal folk gi bort til jul?
 • Har de begynt å kjøpe gaver ennå?
 • To enkle spørsmål, med O' så forskjellige svar.

  En person, kanskje ikke overraskende en mann, har svart at han skal kjøpe alle gavene på en time lille julaften eller julaften, en dame skal kjøpe de fleste gavene på lørdag, men det virker som de fleste snart er ferdig med å kjøpe alle julegavene.

  Hvis dette gjorde deg stressa eller bidro til dårlig samvittighet, ikke tenk på det! Det er bare nyttårsforsettene som er ment å bidra til negative tanker. Det er bare en person i denne redaksjonen som er ferdig med julegavene, vi andre har ikke begynt.

  Men du kan faktisk bli ferdig i kveld: Her er finner du ALT på nettet!

  Erlend Aas (23)
  - Jeg har begynt med julegavene, har faktisk bare en gave igjen. Til nå har jeg kjøpt tolv gaver. Uten å avsløre for mye så har jeg kjøpt bøker, filmer og Ipod. En god bok er ikke feil å gi meg til jul, for eksempel en av John Grisham.

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Ingrid Eriksrød (28)
  - Jeg har nesten kjøpt alle gavene allerede, og de fleste mottakerne får fotografier. I år har samboeren min, hunden vår og jeg tatt bilde sammen som foreldrene og besteforeldre får.

  Ingrid er på jobb på bokhandelen Ark på Kiellands Hus. Jeg ber henne gi meg en god gaveidè fra butikken.

  - Hvis jeg skal anbefale julegaver her inne ville jeg anbefalt en ny roman for eksempel, det er mange gode utgivelser i år. En kokebok slår også sjelden feil. Personlige ting er alltid koselig å gi bort, for eksempel dagbok med personlig hilsen på den første siden, sier Ingrid.

  Trenger du inspirasjon? Her er årets beste julegaver

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Jan Ivar Nykvist (28)
  - Jeg er nesten ferdig med julegavene, og har kjøpt til 20 av i alt 23 mottakere. Ja, det er ganske mange, men jeg er fra en stor familie. Jeg tror gavene kan ha kostet cirka 300 kroner per hode. En av de 23 får et maleri av meg, men det er alt jeg kan avsløre om det.

  Jan Ivar tror ikke nordmenn sparer inn på den julegavene i forbindelse med finanskrisen. Ei heller den gode maten. Jan Ivar jobber i ferskvaren på Ica.

  - Jeg merker faktisk at folk unner seg en del god mat om dagen, sier Jan Ivar.

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Marianne Reve (28)
  - Jeg har kjøpt inn fire gaver så langt, og jeg husker ikke helt hvor mange jeg skal kjøpe til. Kanskje ti stykker?

  Hun har kjøpt litt forskjellige gaver, blant annet bøker, klær og litt avslapningsmidler/egenpleie.

  - Det er sånne gaver jeg kunne tenke meg selv også, sier Marianne.

  Les også: Har du penger til gode?

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Marit Gjelsvik (32)
  - Jeg kjøpte akkurat noe til mannen min, men jeg vil ikke avsløre hva det er på internett i tilfelle han leser.

  Marit tror imidlertid at mannen kommer til å bli glad for gaven.

  - Jeg kommer til å kjøpe gaver til den nærmeste familien, og tar ikke helt av med gavekjøpingen. Jeg synes mange bruker for mye penger på gaver, opplevelser er hyggeligere, sier Marit.

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Per Byhring (24)
  - Jeg tror jeg skal begynne å kjøpe gaver 19. desember, når jeg er ferdig med skolen for i år. Da kjøper jeg gaver til de nærmeste og familien. I fjor kjøpte jeg musikk, men har ikke bestemt meg ennå i år.

  Hvis folk ikke vet hva de skal gi bort til jul foreslår Per at de ikke kjøper noe.

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Kjersti Grosvold (29)
  - Jeg har kjøpt én gave foreløpig, til en niese. Hun leser nok ikke DinSide, så jeg kan trygt fortelle at hun får perler slik at hun kan lage smykker.

  Kjersti vil at gavene hun gir skal være personlige, og at det skal være en tanke bak gaven. I fjor var hun på en bruktbutikk og kjøpte portvinsglass til noen hun kjenner. Det var suksess, og Kjersti anbefaler folk å ta en tur på bruktbutikk for å de unike gavene.

  - Hvor mange gaver jeg skal gi? Hm, femten? Sier Kjersti og teller på fingrene.

  Les også: Her er årets beste og verste juleøl

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Shahla Arman (29)
  - Jeg skal handle gaver på lørdag, men jeg rekker vel ikke alle. Tror jeg skal kjøpe gaver til 10-11 stykker.

  Hun tror det blir leker på barna og bøker på de voksne. Jeg spurte Shahla om hun tror finanskrisen påvirker julegaveinnkjøpene.

  - Jeg er ikke sikker på om finanskrisen påvirker meg, men det er kanskje noen som ikke kan kjøpe like mye som i fjor, sier Shahla.

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Nina Sundkvist (21)
  - Jeg har en gave igjen å kjøpe, av 20 gaver. I år har jeg kjøpt mer enn i fjor, men jeg har et budsjett. Planen er å bruke 100-150 kroner per gave.

  Nina foreslår at man kan kjøpe Mamma Mia! til moren sin, for det har nemlig hun gjort. (Moren bor i Sverige, og leser sannsynligvis ikke norske nettaviser)

  - Tanken bak gavene er at de skal bli glade, og gi dem morsomme gaver de har ønsket seg. Jeg kommer ikke til å gi noen strykejern for eksempel, og ønsker meg ikke det heller, sier Nina.

  Les også: Her er årets vinnerspill på brett

  Erlend (23) mangler 1 gave


  Richard Koteng (27)
  - Jeg kjøper ikke julegavene før lille julaften eller julaften. Og da bruker jeg bare en time på alt sammen. Men jeg planlegger selvfølgelig hva jeg skal kjøpe på forhånd. Jeg kommer vel til å bruke 2.000-2.500 kroner på gaver til sammen til 7-8 stykker, sier Richard.

  I dag er Richard på Siba for å kjøpe en slags julegave til seg selv: Guitar Hero Complete Band Pack. Jeg spør Richard om han tror finanskrisen påvirker julegaveinnkjøpene.

  - Jeg tror ikke folk kjøper mindre julegaver i år på grunn av finanskrisen. Jeg har ikke tenkt over det selv i hvert fall, sier Richard, og går hjem med bandutstyret sitt.