Er vannet rent der du bor?

Halve Norge drikker ikke-renset vann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nær halvparten av landets befolkning bruker og drikker vann som leveres av vannverk som mangler beskyttelse mot Giardia. Det går fram av Folkehelseinstituttets vannverksregister.

Oslo-folk bør koke drikkevannet

Vel 2.659.700 personer er knyttet til 1.289 vannverk som på en eller annen måte har beskyttelsesutstyr mot Giardia. Per juni i år var vi vel 4,7 millioner innbyggere i Norge.

Men ingen av landets fylker har tilnærmelsesvis så dårlig beskyttelse av drikkevannet som Oslo.

Rent vann i springen; en myte? Foto: iStockphoto.com
Rent vann i springen; en myte? Foto: iStockphoto.com Vis mer


Bare 69.000 av Oslos vel 500.000 innbyggere kan gjøre bruk av vann som på en eller annen måte har vært utsatt for rensing mot Giardia, og det er ved hjelp av koaguleringsutstyr, går det fram av registeret.

Oslo vil til våren få et nytt og moderne vannverk til 227 millioner kroner. Dette skal klare å filtrere bort parasitter som Giardia og Cryptosporidium, opplyser Vann- og avløpsetaten i Oslo til NTB.

Er du allergisk mot vann?

Ikke UV-stråling

Registeret som er ajourført per mai i år, forteller at hovedstaden ikke har vannverk som beskytter med ultrafiolett (UV) stråling eller ozonering-biofilter, og byen har heller ikke vannverk som beskytter mot grunnvann.

Hordaland, med Bergen som hadde et stort Giardia-utbrudd høsten 2004, har til sammen 121 vannverk som beskytter 309.900 personer mot Giardia. 87 vannverk som dekker 274.400 personer har UV, fem vannverk er utstyrt med membranfiltrering, fire er utstyrt med koaguleringsutstyr, mens 25 Hordaland-vannverk har utstyr som beskytter drikkevannet mot grunnvann.

Et annet stort fylke som Akershus, har 27 vannverk som forsyner 332.800 mennesker med vann som på en eller annen måte skal beskytte mot Giardia. 13 av de 27 vannverkene benytter UV.

Les mer om Giardia-sykdommen

Mest UV-beskyttelse

Vannbeskyttelse med UV-stråling er desidert mest brukt i Norge. Av de 1.289 vannverkene som er på Folkehelseinstituttets register, har 787 vannverk som betjener vel 1.238.000 mennesker slikt UV-utstyr. Spesielt i Nordland er det mange slike vannverk - 150 i tallet - mens Romsdal har 96 slike og Troms har 79.

397 vannverk som betjener 343.100 mennesker, har utstyr som beskytter drikkevannet mot grunnvann. Det er spesielt mange av disse vannverkene i Hedmark (68) og i Sør-Trøndelag (38).

Pristest: Vannvittig dyrt!

Utstyr for membranfiltrering er montert i 55 vannverk som når 74.800 innbyggere, og 13 av disse vannverkene finnes i Sør-Trøndelag og åtte i Nord-Trøndelag.

Koaguleringsutstyr uten UV og membranfiltrering finnes ved 48 vannverk. Ni av dem er i Østfold, sju er i Akershus mens seks er i Nord-Trøndelag.

Bare to av landets mange vannverk har satset på ozonering-biofilter der det ikke benyttes med UV-stråler. De to ligger i henholdsvis Møre og Romsdal og i Sør-Trøndelag, og dekker hver 150 innbyggere.