SMITTEFAREN ER IKKE STØRRE HER: Svineinfluensa smitter ikke via svette. Fortsett treningen, men være nøye med hygienen og følg rådene som gjelder alle steder hvor mange mennesker samles. Foto: Per Ervland, Aller Internett
SMITTEFAREN ER IKKE STØRRE HER: Svineinfluensa smitter ikke via svette. Fortsett treningen, men være nøye med hygienen og følg rådene som gjelder alle steder hvor mange mennesker samles. Foto: Per Ervland, Aller InternettVis mer

Er treningssenteret trygt?

Trene som vanlig, eller bør du holde deg unna treningssenteret for å unngå smitte?

Helsemyndighetene oppfordrer oss til å være varsomme i store folkemengder, mens noen tar den helt ut:

- Folk som ikke er vaksinerte bør ta bilen, ikke bussen, på jobb. Inntil videre bør de ikke gå på kino eller konsert, sier kommuneoverlege Gunnar Hetland til Bergens Tidende.

Men hvordan er det med treningssentre der heseblesende trimentusiaster svetter om kapp mellom styrkeapparatene eller i spinning- eller aerobicsalen? Burde du også bli støttemedlem enn så lenge?

Slik holder du smitten unna
Dette kan redde deg fra influensaen
Er du i faresonen?

Trening under epidemien

Trener du på treningssenter under svineinfluensaepidemien? (Avsluttet)
Ja, jeg ser ingen grunn til å la være.(73%) 429
Jeg trener ikke/jeg trener ikke på treningssenter.(14%) 82
Nei, jeg har tatt en pause. (8%) 44
Ja, men jeg trener mindre, og er mer selektiv med tanke på når jeg går og hvilke timer jeg går på.(5%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Svette= ikke smittekilde

Først er det viktig å poengtere at svette ikke er en smittekilde. Så om en dråpe svette fra sidemann på tredemøllen mot formodning skulle lande på kroppen din, er det ingen grunn til panikk.

Treningssentrene er godt informert om svineinfluensasituasjonen, og vil at du skal fortsette med treningen som vanlig. Det mener også ekspert ved Folkehelseinstituttet.

Like gjerne bli smittet på jobben

Siri Helene Hauge, i avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, ser heller ingen grunn til å innta en tilværelse som støttemedlem på nåværende tidspunkt.

- Jeg synes man skal fortsette å trene som vanlig. Man kan like gjerne bli smittet på jobben som på treningssenteret. Og trening er sunt, sier hun.

Ikke gå på jobb med disse symptomene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådene du bør følge når du trener

Hauge gir disse rådene:

- For å unngå smitte er det viktig å være nøye med hygienen. Vask hendene etter å ha vært på trening, og vask apparatene etter deg. Og ikke gå på trening når du er syk!

Elixia var tidlig ute med å kontakte helsemyndighetene for å få opplysninger om eventuelle farer på treningssentre, bekrefter driftsdirektør Emil Steen.

- Nå gjør vi det samme som de fleste andre gjør hvor mange mennesker samles. Vi har satt ut dispensere med desinfiserende midler i resepsjonen, i barnepassen og ved kaffemaskinene, og selvfølgelig også ved treningsapparatene. Det har jo alltid stått flasker ved apparatene, men nå har vi satt ut flere, og nå inneholder de dessuten noen ekstra midler. Vi har også hengt opp generelle plakater med informasjon om svineinfluensa, sier Steen.

Han mener dette er tilstrekkelig.

Slik blir du lettest smittet av svineinfluensa

- Bruk sunt bondevett!

- Vi oppfordrer kundene til å bruke sunt bondevett, og vil ikke lage mer støy enn nødvendig. Ifølge myndighetene spres ikke svineinfluensa via svette og det er jo bra, for det er jo bra å trene, sier Steen, som legger til at de ikke har merket noen endringer i besøkstallene så langt.

Ifølge Steen blir de ansatte oppfordret til å holde seg hjemme hvis de føler seg dårlig.

Ved SATS er man i løpende dialog med helsemyndighetene for å vurdere smittefaren og utvikle relevante tiltak.

- Det viktigste innspillet er god håndhygiene og generelt godt renhold. I tillegg bør de som er syke holde seg borte fra trening. Vi opplever at folk som er syke unngår trening og at det nettopp derfor er grunn til å anta at det er færre syke folk på et treningsstudio enn andre tett befolkede steder. Det sier myndighetene også, uttaler PR- og kommunikasjonssjef i SATS, Lars Einar Petterson.

Instruktørene er også bevisste på å informere om dette, bekrefter han.

- I vår dialog med helsemyndighetene opplever vi at de er positive til at folk skal trene, og vi har hele tiden sjekket våre rutiner opp mot myndighetenes anbefalinger, sier Petterson, og legger til at SATS også oppfordrer medlemmene til å forholde seg til de retningslinjene som myndighetene til en hver tid annonserer på www.pandemi.no.

- Du må ta vaksinen!