GULE TENNER? Misfargingen kan skyldes en rekke mat- og drikkevarer. Sjekk lista under.         Foto: Colourox.com
GULE TENNER? Misfargingen kan skyldes en rekke mat- og drikkevarer. Sjekk lista under. Foto: Colourox.comVis mer

Er tennene dine påskegule?

Det finnes mange syndebukker...

Du drømmer om hvite tenner, og har kanskje bestemt deg for å droppe kaffen, brusen og røyken. Du pusser tennene dine regelmessig og går jevnlig til tannlege. Men tennene forblir gule og misfargede… Hva skjer?

Hvis du vil ha hvite tenner, bør du sjekke denne listen over mat og drikke som kan påvirke fargen på tennene dine.

Slik får du hvitere tenner

Mange kilder

De verste synderne er selvfølgelig mat og drikke med sterke farger.

- Er du redd for å søle maten eller drikken på den hvite duken din, kan du være sikker på at den også kan misfarger tennene dine, sier tannlege Matthew J. Messina, ifølge WebMD, og legger til at jo sterkere fargen er, jo større er sannsynligheten for misfarging.

Høyt fargeinnhold vil altså misfarge tennene, men dette er ikke den eneste synderen. Syre er en annen faktor. Syre bløtgjør emaljen, og fargestoffene får bedre feste. Og så er det tannin, eller garvesyre, som også er kjent for å misfarge tennene, fordi stoffet gjør det lettere for fargestoffene å feste seg. Tannin finnes ikke bare i vin, men også blant annet i frukt og te.

Les også: Hvite tenner som lyver

Misfargede tenner

Har du gule og misfargede tenner? (Avsluttet)
Jeg plages litt med misfargede tenner.(61%) 1012
Ja, tennene mine ser ikke bra ut! (25%) 411
Nei, tennene mine er hvite som perler.(14%) 233
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De største synderne

Her er maten og drikken du bør styre unna hvis du vil ha hvite tenner:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Vin: Rødvin er blant de aller verste synderne, og inneholder både syre og tannin. Men hvitvin er også kjent for å misfarge tenner. En studie utført ved New York University School of Dentistry viser at personer som drikker en kopp te umiddelbart etter et glass hvitvin, får mer misfarge enn de som dropper vinen. Så legg in en pause mellom earl grey-en og chardonnay-en.
 • Te: Som rødvin, er vanlig svart te – som er den som de fleste av oss drikker, en viktig kilde til misfargede tenner. Tannleger går så langt som å si at te er en verre synder enn kaffe, fordi sistnevnte ikke inneholder tannin. Urtete og hvit te misfarger mindre enn svart te. Også te kan gi syreskader.
 • Cola: Her er det både syre og farge. Drikker du en cola om dagen har du mest sannsynlig merket dette på tennene dine. Men selv brus som ikke har så sterk farge som cola kan sørge for misfargede tenner. Det er fordi de inneholder mye syre.
 • Sportsdrikke: Disse inneholder også mye syre, som bløtgjør tannemaljen. Husk at væskeerstatning i form av sportsdrikke ikke er nødvendig ved fysisk aktivitet i inntil en time. Da holder det å drikke vann. Les også: Advarer mot sportsdrikke
 • Bær: Blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granatepler og annen farget frukt kan misfarge tennene. Det gjelder også juice og matvarer som består av mye farget frukt, som fruktpaier.
 • Sauser: Soyasaus, tomatsaus, karrisaus og annen saus med sterk farge kan også gi misfarge på tennene.
 • Godteri: Sukkertøy, vingummi, lakris, tyggegummi og saftis inneholder ofte stoffer som kan misfarge tennene. En tommelfingerregel er at hvis tungen din får en rar farge, blir tennene dine misfarget. Men så lenge du ikke spiser disse tingene regelmessig, vil de trolig gjøre liten skade på tennene dine.
Les også: Høy pris for blendahvitt smil

Ironisk nok inneholder mange av mat- og drikkevarene over viktige antioksidanter, som er viktige for god helse. Er du redd for misfargede tenner, er cluet å være moderat. Du trenger ikke kutte dem ut helt.

I tillegg kan du følge flere triks som kan redusere kontakten mellom tennene dine og fargestoffene.

Les også: Dette gir dårlig ånde

Smarte tips for å unngå misfarging

 • Bruk sugerør: Nei, du trenger ikke bruke sugerør når du drikker vin og kaffe, men bruk gjerne sugerør når du drikker brus, iste, sportsdrikke og juice. Da holder du fargestoffene unna tennene, og særlig fortennene.
 • Svelg unna: Svelg mat- og drikkevarer som misfarger så fort du bare kan, men ikke så fort at du ender med å gulpe opp maten igjen – for det kan også misfarge. Kjenn altså på smaken, men ikke for lenge.
 • Skyll med vann: Det er ikke alltid du har mulighet til å pusse tennene etter du har spist eller drukket. Og dessuten anbefales det ikke å pusse tennene rett etter at du har spist eller drukket noe med mye syre, for er emaljen skjørere i cirka 30 minutter etter at du har spist/drukket dette. Skyll unna med vann, og puss gjerne tennene senere. En annen måte å bli kvitt misfarging rett etter du har spist eller drukket noe med mye farge, er å tygge sukkerfri tyggegummi.
Denne artikkelen har vært publisert tidligere på DinSide.no, men vi har valgt å trekke den frem igjen til interesse for nye lesere.