Er sølv det rene gull?

Er sølv det rene gull? Det mener en rekke eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Er bunnen nær?

Aksjemarkedet har vært inne i en mindre hyggelig periode den siste uken. Men er du på jakt etter lukrative steder å putte sparepengene, kan edelmetaller - og deriblant sølv - være en gyllen investering.

Det mener i alle fall en rekke råvareanalytikere DinSide har snakket med.

- Sølvprisen følger gullprisen nøye, men sølvinvesteringer er likevel litt mer ekstreme enn gullinvesteringer. Forstått på den måten at sølv går mer opp når gullprisen går opp, og mer ned når gullprisen går ned, forklarer råvareanalytiker i Jyske Bank, Casper Andersen.

<strong>Er sølv gull verdt? <i>Bilde:</strong> Per Ervland.</i>
Er sølv gull verdt? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Ifølge Andersen er det ikke umulig at sølvprisen skal opp på sikt.

- Vi lurer på om gull- og sølvprisen snart har nådd bunnen, og det kan godt hende at vi kommer med en kjøpsanbefaling i løpet av uken. Akkurat nå tror vi altså at den godt kan komme litt lenger ned de nærmeste dagene, sier han.

Større stigning enn gull

Grunnen til at råvareekspertene tror på økte sølvpriser (og gullpriser), skyldes blant annet at sølvprisen har falt tilbake rundt ti prosent den siste uken. I tillegg at generell usikkerhet i aksjemarkedet ofte betyr at edelmetaller stiger i verdi.

Sølvprisen

Tror du at sølv er en lukrativ investeringsmulighet? (Avsluttet)
Ja(58%) 302
Nei(22%) 116
Vet ikke(20%) 106
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Nå ligger gullprisen på rundt 640 US$ per troy ounce (en troy ounce tilsvarer 31,1 gram, red.anm.), og på 2-6 måneders sikt venter vi at den skal opp i 650-680 US$. Sølvprisen ligger på 12,63 US$ per troy ounce, og da sølv har en litt mer "ekstrem" utvikling enn gullprisen, venter vi en litt større stigning for den på 2-6 måneders sikt, sier råvareanalytikeren.

75 prosent opp?

De mest spekulative analytikerne snakker om enda høyere avkastninger på sølv.

I siste utgave av det danske magasinet Penge og privatøkonomi, hevdet analytikeren David Krasbøl i Saxo Bank, at sølvprisen kanskje skulle opp med hele 75 prosent i 2007.

Krasbøll var dessverre ikke tilgjengelig for kommentarer mandag, men hans kollega i Saxo Bank, Serge Laureau, hadde følgende kommentar.

OM SØLV

Sølv er et metallisk grunnstoff som tillhører edelmetallene.

- Kjemisk betegnelse: Ag (fra det latinske ordet Argentum, som betyr «hvit og skinnende»)

- Atomnummer: 47

- Atommasse (u): 107,868

- Tetthet (kg/m³): 10.490

- Smeltepunkt (°C): 962

- Kokepunkt (°C): 2.212

- Krystallform: Kubisk

Kilde: Wikipedia.


- Sølvprisen er akkurat nå priset til 12,70 US$ per troy ounce, og vi tror at den kan nå bunnen rundt 12,10-12,50 US$. Heretter venter vi imidlertid en oppgang de nærmeste 3-4 månedene, til rundt 15 US$ per troy ounce. Vi tror at den siste ukens nedgang i sølvprisen skyldes panikksalg, sier Laureau.

Men du tror ikke personlig på en oppgang på 75 prosent i 2007?

- Nei, det gjør jeg ikke. Men grunnen til at enkelte analytikere har kommentert på en så kraftig prisoppgang skyldes en meget stram tilbud- og etterspørselssituasjon for sølv, avslutter han.

Slik investerer du

- Dersom du vil investere i sølv, gjøres dette vanligvis ikke rent fysisk. I stedet kjøper man såkalte sertifikater (en type verdipapir, red.anm.). Dette kan både være som gearet sølvsertifikat, det vil si at man får større utsving, både i positiv og negativ retning. Eller som et såkalt trackersertifikat, et sertifikat som følger sølvprisen direkte, sier Andersen i Jyske Bank, og legger til:

- Men man kan eksempelvis også kjøpe aksjer direkte i mineselskaper som utvinner sølv. Da vil det imidlertid ikke bare være sølvprisen som vil ha betydning for hvordan investeringen utvikler ser, men også det generelle aksjemarkedet, avslutter han.

Mer om edle metaller:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer