Viktigst av alt er å huske på at en pulsklokke har liten verdi dersom du ikke vet hvordan du skal bruke den. <b>Vet du for eksempel hva makspulsen din er?</b> Foto: Colourbox.com
Viktigst av alt er å huske på at en pulsklokke har liten verdi dersom du ikke vet hvordan du skal bruke den. Vet du for eksempel hva makspulsen din er? Foto: Colourbox.comVis mer

Er pulsklokken din ubrukelig?

Din guide i jungelen av pulsklokker.

Det har blitt mer og mer «inn» å trene med pulsklokke. Dette er et verktøy som måler informasjon om intensitet og varighet på en treningsøkt. Du får altså informasjon om pulsen du har ligget på under økten, hvor lenge du har trent og hvor mange kalorier som er forbrent.

Det er mange forskjellig typer pulsklokker på markedet.

Flere kommer med tilleggsfunksjoner som for eksempel gir deg beskjed om at du løper fortere enn du burde, at du har for høy eller lav puls eller som forteller deg hvordan treningsprogresjonen din er. Man kan få pulsklokker med fotsensorer og GPS som måler hastighet og distanse, eller sykkelsensorer som måler tråkkfrekvens og hastighet på sykkel.

Men hvilken skal DU velge? Sjekk tabellen lenger ned i artikkelen!javascript:void(0)

DinSide har testet pulsklokker!


Hvorfor skal du bruke pulsklokke?

Viktigst av alt er å huske på at en pulsklokke har liten verdi dersom du ikke vet hvordan du skal bruke den. Vet du for eksempel hva makspulsen din er? Dette er et viktig stikkord ved bruk av pulsklokke.

Videre bør du vite hvorfor du skal bruke en pulsklokke. Er du bare ute etter informasjon som hvor lenge du har trent, hvor mange kalorier du har brukt og hvilke puls du har ligget på? Vil du bruke den til å motivere deg til å trene, som videre kan gi deg mestringsfølelse ved at du får en synligere fremgang i treningen? Eller vil du bruke pulsklokken til å ligge på rett intensitet under treningsøkten?

Ifølge Löplabbet bør man velge pulsklokke ut i fra tre faktorer: Erfaring med pulsklokke, treningsnivå (er du aktiv trener eller mosjonist?) og treningsform.

Les også: Denne mobilen er en treningstyrann

Klokke til noen hundrelapper

Den viktigste grunnfunksjonen til en pulsklokke er som nevnt å stabilt måle puls, og passe på at informasjonen mellom klokken og senderen er kodet slik at du ikke mottar informasjon og signaler fra andre pulsklokkebrukere.

Allerede her er det stor forskjell på en pulsklokke som koster 300 kroner og en som koster 1000 kroner (og de kan bli langt dyrere!). Her er det også forskjell på kvaliteten på klokken i form av materiale, og hvor godt utarbeidet menyer og funksjoner er. Her bør du ha gjort deg opp noen tanker før du velger pulsklokke.

Test deg selv: Hvor sterk er du?

Dyrere klokke

Pulsklokker kan også koste mellom 1000 og 5000 kroner. Den store forskjellen her er stort sett funksjoner/programmer, muligheten for å koble til enheter og hva slags PC-programvare du får med på kjøpet.

- De dyreste klokkene lagrer mer informasjon og man kan analysere informasjonen nærmere. Kvaliteten på materialutførelse, stabilitet og grunnfunksjon er mye den samme som i en klokke til rundt 1000 kroner, ifølge Löplabbet.no, som anbefaler å bruke minst 1000 kroner på en pulsklokke.

Löplabbet har utarbeidet en tabell som kan gjøre det enklere å velge riktig pulsklokke. Her har de bare tatt med klokkene de selv fører. Det finnes flere rimeligere varianter som Master, Nike og Sigma.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Din guide til pulsklokker (Velg riktig! )
FunksjonsnivåFor hvem?KlokkemodellerFunksjonerPrisnivå
BasisMosjonist, har ikke hatt klokke før.Polar: RS100, FT40,FT6, FT4Puls, Kalorier, tid, enkel pulssonestyring. Kodet belte.1000-1600,-
UtvidetMosjonist, har ikke hatt klokke før. Mosjonist, har hatt klokke før. Aktiv utøverPolar: RS300x,FT60, FT80Garmin: FR60Basis + muligheter for tilkobling GPS, Fotsensor, overføring til enkel web-programvare. Større minne for lagring av mer informasjon.1700-3000,-
AvansertFor den aktive som er vant til å bruke pulsmåling som verktøy, eller for de med god teknisk innsikt og som digger avansert sportsutstyrPolar: RS400, RS800cx Garmin: FR405, 310XTBasis + Utvidet + Større lagringskapasitet. Avansert PC-programvare for analyse av treningsøkter. Kan koble til alt av utstyr til løp og sykkel.2600-,-3900,-
Kilde: Löplabbet.no


Bra å trene med pulsklokke?

Om du er glad i å trene og ikke har investert i en pulsklokke, er det ikke slik at du MÅ gjøre det.

- Det er ikke nødvendig med pulsklokke for å få trent godt. Det kan man fint få til bare ved å trene etter følelsen i kroppen. For å få mest mulig effekt av treningen bør man trene variert, og da kan man gå like mye etter følelsen som informasjonen på en pulsklokke, sier treningsekspert på Personligtrening.no, Irene Mårdalen, som også er personlig trener.

Samtidig legger hun til at det kan være et godt verktøy for noen.

Les også: Morsommere å være aktiv med riktig tilbehør

- Særlig de som nettopp har begynt å trene, og som kanskje lurer på om de trener i moderat intensitet eller for høy intensitet. Men det er viktig å vite makspulsen sin. Vet man ikke hva den er, er det helt unyttig å ha en pulsklokke, sier Mårdalen, som minner om at formelen for å finne makspulsen, som er 220 minus alder, bare fungerer på 80 prosent av oss.

Mårdalen har dette tipset til de som vil kjøpe en pulsklokke: Finn ut hva slags type du er, hvilke behov du har og hva dine ønsker er. Skal den brukes til å trene etter makspuls, går det fint å velge de rimeligere variantene, men hvis du ønsker å koble den opp mot en PC og så videre, må du gå for dyrere varianter.

Hun anbefaler å bruke minst 1000 kroner på en pulsklokke.

Personligtrening.no eies av Aller Internett, som også eier DinSide.no.