<b>PASSER IKKE:</b> Hvorfor passer ikke brødet eller lompa til pølsa - eller omvendt? Foto: Colourbox.com
PASSER IKKE: Hvorfor passer ikke brødet eller lompa til pølsa - eller omvendt? Foto: Colourbox.comVis mer

Er pølsa for lang?

Hvorfor passer ikke pølsa til lompa eller brødet?

Hvorfor er ikke pølsa og lompa eller brødet like lange? Og hvorfor er det ikke like mange pølser, brød og lomper i hver pakke?

Vi har spurt pølse-, lompe- og pølsebrødprodusentene hvorfor det er slik? Snakker ikke pølseprodusentene og lompe- og pølsebrødprodusentene sammen, og tar de ikke hensyn til produkter som hører naturlig sammen?

Vil lage pølser som passer bedre

– Når det gjelder wienerpølser er størrelsene ganske like for de som produserer pølser. Og her har faktisk Hatting gjort en god jobb når de lanserte pølsebrødet som er spesialutviklet for wienerpølser, sier Asbjørn Koller, Markedssjef i Leiv Vidar AS, til DinSide.

«- Vi kan love at vi skal fortsette med å lage pølser som passer bedre til både lomper og brød i fremtiden.»


Koller forteller at de nye barnewienerpølsene er skreddersydd til lomper og pølsebrød.

– Leiv Vidar har også lansert en egen barnewiener uten skinn og allergener, der pakken inneholder 20 pølser, noe som tilsvarer to pakker med lomper. Disse er skreddersydd til alle lomper og størrelsen på de små indianerbrødene fra Hatting.

– Ellers innser også vi at det er en del størrelser som sikkert kan tilpasses bedre og vi kan love at vi skal fortsette med å lage pølser som passer bedre til både lomper og brød i fremtiden, sier Koller videre til DinSide.

Vekten avgjør

Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Nortura SA, som er fusjonsselskapet mellom Gilde og Prior, forklarer spørsmålet med ulikt antall pølser og lomper i pakkene med vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst fordi pølser selges primært basert på vekt - i en grillpølsepakke er det normalt ti pølser mens wiener har normalt sju til ni. Vi har også "kjempe" grill-varianter og spesialpøler med bare fire pølser og "langwiener" med seks pølser, sier Nina Sundqvist i Nortura til DinSide.

Ifølge Sundqvist ligger noe av forklaringen på de ulike antallene også hos de mange lompeprodusentene.

– Det er også slik at lompeprodusentene - som det er ganske mange av - har forskjellig antall lomper i sine pakker, det samme gjelder pølsebrød, sier Sundqvist.

– Så vi har ikke klart å standardisere disse komplementære varene - det klarer vi heller ikke når det gjelder hamburgerne våre som kommer i forpakninger av 2-20, mens det i en pakke hamburgerbrød er seks, sier Sundqvist til DinSide.

– Bredt utvalg

– Vi har jo et bredt utvalg, vi har en 10-pack, en 8-pack og en 6-pack med langlomper. Du får jo pølsepakker med 2,3,4,5 og så videre også. Så vi har et bredt sortiment, sier Ivers, salgskonsulent ved Buer lomper til DinSide.

Han forteller at de ikke snakker direkte med pølseprodusentene, men at de tilpasser seg på sin måte.

– Det er derfor vi har utviklet en litt større spelt-lompe, for eksempel, sier Ivers til DinSide.


I dialog med pølseprodusentene

Thomas Lærum, daglig leder i Aulie Lompebakeri AS, forteller til DinSide at de har et godt samarbeide med pølseprodusentene.

– Vi har gode dialog spesielt med Gilde og Leiv Vidar, og vi har gjort noen grep rundt det, forteller Lærum.

– Grunnen til at vi lager store lomper er nettopp at wieneren er lang, slik at den skal dekke hele pølsa. Det er også åtte wienerpølser i en pakke, derfor har vi åtte lomper i pakkene med de store lompene, sier Lærum.

Aulie har tre lompevarianter: den tradisjonelle lompa, store lomper og speltlomper. Ifølge Lærum passer den tradisjonelle lompa godt til grillpølser i størrelse og antall.

– Men det vil alltid være noen som velger stor lompe til grillpølser, og da mangler det jo to, og det er helt riktig, sier Lærum til DinSide.

– Den vanlige lompa er fra gammelt av den tradisjonelle lompa. Hvis du kjøper wiener til den, får du ikke lompe over hele pølsa, men du har to lomper til overs, fortsetter Lærum med et smil.

Han forteller at selv om flere og flere kjøper den store lompa, med åtte i pakken, til wienerpølsene, er det likevel den tradisjonelle lompa de selger mest av.

– Men det er flere og flere som bytter ut den tradisjonelle lompa med speltlompa eller den store lompa. De spiser seg inn på den tradisjonelle varianten, forteller Lærum i Aulie Lompebakeri.