Er pinkoden på kortet?

Om få år trenger du bare ett kort.

Visa har røpet sine teknologiske nyvinninger for årene som kommer. Alle løsningene er en del av Visas planer om null svindel og null kortmisbruk.

Vi presenterer Visas forskjellige løsninger - altså deres drøm om verdensherredømme.

Vi mener ikke at du skal kjøpe, elske og bruke nye betalingsprodukter ukritisk, men her får du en sniktitt på hvilke muligheter du får i årene som kommer. Og vi antar samtidig at andre leverandører av betalingskort og betalingssystemer kommer til å finne opp lignende glitrende løsninger. (NB! Det er ikke så glitrende som mat i pilleform, cellofanklær eller romskiptransport til jobb.)

Den mest spennende nyheten er Visa PayWave. Dette kortet har chip med innebygd antenne. Og ikke en sånn antenne som Nokia i vektløfterklassen, men på samme størrelse som dagens bankkortchip. Hovedpoenget med kortet er å kjøpe småting som kaffe og muffins så enkelt og kjapt som mulig. Ved å "scanne" kortet på en skjerm foran chipterminalen, trekkes beløpet fra kortet og til terminalen.

Slik scannes PayWave, sånn at handelen går fortere. Foto: Visa
Slik scannes PayWave, sånn at handelen går fortere. Foto: Visa Vis mer


- Det er for MacDonalds, kaffe, tog, buss og idrettsarenaer, sier Christina Lind, ansvarlig for Visa Norge.

Les også: Det er ikke lov å teipe over chiphullet

Dra mobilen - ikke kortet

Når du "scanner" kortet trenger du ikke bruke kode, men maksbeløpet er rundt en hundrelapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan teknisk sett bruke andres kort, men du kan bare bruke kortet kontaktløst et par ganger av gangen, en gang i blant må du trykke pinkode. Risikoen er på et par hundrelapper. Det er som veksel i lommeboken, sier Lind, som ikke ser noe risiko forbundet med pinkode- og signaturløs kreditt.

PayWave kommer til Norge innen tolv måneder, men vil antageligvis være et pilotprosjekt i starten. For at antennen skal fungere må butikken du handler i ha chipterminal, som faktisk fungerer.

"Antennechipen" kan også installeres på mobiltelefonen din, men det ligger lenger frem i tid. I 2010 regner Visa med å rulle ut systemet, selv om Steve Perry, administrerende direktør i Visa Europa allerede sveiper mobilen over chipsystemet før han går på t-banen til jobb. (I London)

Skjerm på bankkortet

Slik skal kodekortet se ut. Fronten til venstre og baksiden til høyre. Foto: Visa
Slik skal kodekortet se ut. Fronten til venstre og baksiden til høyre. Foto: Visa Vis mer


Visa PinCard er også en annen nyhet, som kan dukke opp på markedet om rundt to år. PinCard er en ganske genial kortløsning for et rotehue. Hvis dette kortet dukker opp om to år, vil du aldri mer lete etter den udugelige nettbankkalkulatoren din. (Ellers forveksle den med moren din sin - fordi den er helt lik.)

Dette kortet - beskrevet av Visa som et gjennombrudd, har nettbankkalkulator baksiden av kortet. I tilegg kan du selv velge om du vil at kortet skal være kombinert debet- og kredittkort.

- PinCard kan være interessant i Norge fordi mange allerede har kodekalkulator. Du trenger ikke ha med begge deler. Det skal ikke være en risiko, fordi den har personlig pinkode, og så får du da ny kode, sier Lind.

Les også: Derfor bruker vi chipen

Du trenger ikke flere kort

Konseptet med kortet som er både debet- og kredittkort, heter SimplyOne. Hovedpoenget er å selv velge når du vil betale kreditt og når du vil betale med debet.

Først og fremst er det SimplyOne, som tar utgangspunkt i to gamle løsninger. Med det nye systemet et og samme kort kredittkort og debetkort. Når du trekker dette kortet kan du selv velge på bankterminalen om du vil betale med debet eller kreditt. For sikkerhetens skyld må du trykke pinkode uansett om du velger kreditt eller debet.

- Det er en fremtidsvisjonen. Det er tilgjengelig, men det kommer an på om banken din velger å bruke løsningen. Innen to år kan man få mulighet til å velge mellom debet og kreditt mens man handler. Det er for å slippe flere kort, sier Lind.

Les også: Slik tappet svindlerne Knut Espens konto

Fjortiskort

En annen nyhet er Visa PrePaid. Prepaid er som et forhåndsbetalt debetkort, et ikke-personlig sådan, men det kan du selv velge. Det betyr at du kan fylle opp kortet og sende det som gavekort til kusinen din. Eller du kan bruke det som reisesjekk, fylt på med feriebudsjettet. Med Prepaid bruker du bankterminalen som med de andre kortene, i tilegg taster du kode.

For nordmenn kan antageligvis Prepaid virke litt meningsløst. Folk flest "betaler" jo uansett lønn inn på debetkortet, eller kan kjøpe et gavekort på de aller fleste butikker og kjøpesentre.

Så i utgangspunktet er dette kortet for kidsa, der foreldrene enkelt kan fylle på ukepenger og lørdagsgodtpenger. Fordelen er muligheten til å sperre kortet hvis det blir borte blant brats-dukkene/transformers-figurene dine, eller blir stjålet av en lekekamerat eller bølle.

Les også: Slik hacket han BankId