Er pengene mine tapt?

- Jeg har kjøpt varer for over 4000 kroner hos Letsbuyit. Pengene er allerede trukket fra min konto, men varene har aldri kommet. Er pengene tapt hvis butikken nå går konkurs?

Dessverre. Har du betalt på forskudd, tyder det meste på at pengene dine er tapt.

På nettsidene til Letsbuyit står det nå følgende melding:

  • "Det hollandske holdingselskapet er for tiden under rekonstruksjon.

    Det er var hensikt å levere alle bestillte varer. Reklamasjoner og garantier gjelder som fastsatt i forbrukerloven. Spørsmål som gjelder leveranser av varer må vi be om dere om å komme tilbake med i slutten av neste uke, da var kundeservice forventes å være igang igjen. Vi ber om unnskyldning for dette og håper dere har fortsåelse med det som har skjedd. Takk på forhånd! ".

Dette er ikke så veldig opplysende. Dersom Letsbuyit går konkurs, vil nemlig et konkursbo tre inn, og ta over rådigheten av selskapets eventuelle midler.

I praksis betyr dette at du som forskuddsbetalende forbruker vil havne langt ned på prioriteringslisten over hvem som skal få dekket sine krav.

Konkursboet går igjennom selskapets eventuelle midler, for så å fordele disse til kreditorene etter en lovregulert rekkefølge. Når turen kommer til de forhåndsbetalende kreditorene, er det sjelden penger igjen i kassa.

Du kommer langt ned på listen

Dersom det er midler igjen i boet, fordeler konkursboet pengene slik:

  • Aller først skal de ansattes lønnskrav dekkes,
  • deretter skal staten ha sitt, f.eks. skattekrav,
  • og hvis det er noen kroner igjen, blir de fordelt mellom de vanlige kreditorene, blant annet de forhåndsbetalende kundene.
Er det ikke midler igjen når det blir din tur, er pengene dine tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk: Det er her ingen forskjell på nettbutikker, og vanlige butikker.

CoShopper er neppe redningen

Selv om du ikke har krav på pengene eller varene dine, kan nye eiere som overtar driften komme deg til hjelp. For å oppnå "goodwill" i markedet, kan det nemlig hende at de nye eierne velger å gi deg varene du har bestilt. Målet er selvsagt å unngå negative reaksjoner hos eksisterende og framtidige kunder.

I følge Aftenposten har blant annet CoShopper vurdert å kjøpe deler av det konkurstruede Letsbuyit. Spørsmålet blir derfor om de velger å gi de forskuddsbetalende kundene til Letsbuyit pengene, eller varene sine.

- Dette har vi ennå ikke tatt stilling til, sier administrerende direktør Frode Lervik i CoShopper. Dette vil bero på pris og vilkår, men det skal nok mye til, avslutter han.

Unngå forskuddsbetaling

Moralen er altså klar: Du bør i det lengste unngå nettbutikker som krever forhåndsbetaling. Velg heller butikker som ikke trekker penger fra kortet ditt, før varene sendes fra deres lager.

Husk at DinSide tester norske og utenlandske nettbutikker kontinuerlig. Hvilke butikker vi anbefaler kan du lese mer om i vår Internetthandelsskole.