Er pengene dine trygge?

Stoler du ikke på banken din? Det finnes faktisk de som ikke tør å sette inn store beløp i såkalte "selvstendige små sparebanker". Men kan du egentlig tape pengene dine hvis banken går konkurs?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om ingen norske sparebanker har gått over ende siden 1920-tallet, er det faktisk flere som er i tvil om det er trygt å plassere store sparebeløp i småbanker. Per i dag er det liten sjanse for at din bank skal gå konkurs, men tidene skifter og vi skal ikke lenger tilbake enn -80 tallet før situasjonen var en helt annen. Oslobanken, Kredittkassen og Fokus bank var noen av de forretningsbankene som gikk over ende.

Som du ser i vår sammenligning av rentebetingelsene på innskudd (nederst) kommer ofte de små sparebankene svært gunstig ut, men mange lurer altså på om deres innskudd er trygge.

Stemmer det, eller er denne frykten ubegrunnet?

Sauda Sparebank

Sauda Sparebank er en selvstendig sparebank og ble etablert i 1892. Ifølge Sauda Sparebanks egne skrytesider på nettet er de av landets mest solide banker målt etter egenkapitalandel.

Sauda Sparebanks kunder blir lovet en økonomisk trygg pengeplassering, og vi tok derfor en prat med Sauda for å høre hvor trygge sparepengene våre egentlig er . Og jada, svaret var riktig så oppløftende:

Alle landets forretningsbanker og sparebanker er nemlig tilknyttet hvert sitt ”sikringsfond” som skal sikre dine innskudd, i tilfelle banken går konkurs.

Sikringsfondenes innskuddsdekning dekker hele 2 millioner per person per bank, og det skulle vel holde for de aller fleste av oss.

Det er altså ikke mer risikofylt å ha sparepengene i en sparebank enn i en forretningsbank!

5 av de beste innskuddsbankene på flytende rente
BankInnskudd på 50,000BankInnskudd på 100,000
Ørland Sparebank 5,50 Haltdalen Sparebank5,90
KredittBanken ASA5,40Kredittbanken ASA5,90
Sparebanken Bien5,35BN Bank5,75
Finansbanken5,35Larvik Banken5,75
BNbank:5,25Sparebanken Bien5,60
Rentene oppdateres av Norsk Familieøkonomi én gang i måneden og oftere ved behov. Den er Norges best oppdaterte liste over bankrenter. Men i tider med hyppige renteendringer kan listen likevel inneholde ikke-oppdaterte renter for noen få, mindre banker som ikke selv varsler oss.

Tabellen er et utdrag av vår prisliste på innskuddsrenter. Hele prislisten finner du ved å trykke her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!