<strong>EMBALLASJE:</strong> En del av påleggspakkene er vanskelige å få opp, ikke minst for de med svake hender. Og slett ikke alle gir god holdbarhet til maten din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EMBALLASJE: En del av påleggspakkene er vanskelige å få opp, ikke minst for de med svake hender. Og slett ikke alle gir god holdbarhet til maten din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pålegg og emballasje:

Er påleggsemballasjen god nok?

Vi har satt diverse emballasje på ost, skinke og salami på prøve. Og selv om mye av emballasjen gjør jobben, var det noen klare unntak.

Publisert

Det er vel ingen tvil om at riktig oppbevaring av mat har mye å si for holdbarheten. Her kommer blant annet emballasjen til matvaren inn i bildet. Men det er slett ikke all emballasje som er like tett, eller like enkel å åpne.

Dinside har gjort et tilfeldig utvalg og sett nærmere på 15 pålegg, der vi først har sett på om det er vanskelig å åpne påleggspakkene - helt uten hjelpemidler. Deretter har vi undersøkt hvor godt pålegget holder seg i sin originale emballasje i kjøleskap i seks og i ti dager.

Selv om mye av emballasjen klarte seg overraskende bra, var det også endel skuffelser: Flere av påleggspakkene ble rett og slett ødelagt da vi åpnet dem.

<strong>IKKE TETT:</strong> Et av problemene med noen av påleggspakkene, er at de ikke holder tett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE TETT: Et av problemene med noen av påleggspakkene, er at de ikke holder tett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vanskelige å åpne

Et problem med enkelte av påleggsproduktene vi har satt på prøve, var at de slett ikke var så enkle å få opp. Ikke minst for eldre som er svakere i hendene, eller de som for eksempel har revmatisme, vil disse pakkene være svært vanskelige å få opp.

I videoen under ser du hvilke påleggsemballasjer vi fikk problemer med, og hvilke som rett og slett ble ødelagt da vi åpnet dem - noe som gikk ut over holdbarheten på pålegget.

Se hvordan det går når vi prøver å åpne en haug av pålegg, og så ser hvordan de har holdt seg 10 dager i kjøleskapet. Vis mer

Gerd Jenny Aanerud, som er leder for Groruddalen revmatikerforening, sier til Dinside at de som har revmatisme har mange forskjellige plager, men noen gjengangere er at de vil kunne slite med et dårlig grep, lite styrke eller slitasje i hender og ledd.

Da er ikke vanskelig emballasje til noen hjelp.

- Veldig mange påleggspakker gir et for dårlig grep, og er for harde å åpne, er Aaneruds erfaring.

Hun sier videre at Revmatikerforeningen har deltatt i en del prosjekter for å gjøre påleggspakkene enklere å åpne, og det har hjulpet noe. Blant annet var de med på å få på plass hullene i hvert hjørne av Tines brunostpakker.

Også Noras syltetøylokk er et godt eksempel på hvordan nye løsninger kan gjøre det enklere å åpne påleggene.

Men fortsatt er det slik at uten veldig skarpe kniver, saks og noen ganger hjelp fra ektefellen, en nabo eller de i butikken, ville man i mange tilfeller måtte gi opp på få opp pålegget, forklarer hun, og legger til at vi er på vei mot en tid med mange eldre, og over tid mister de fleste kreftene de hadde i hendene som yngre.

Billigmerkene slet mest

Blant de påleggene vi har hatt med i vårt utvalg, var det spesielt en type emballasje som slet, nærmere bestemt ostepakkene fra de egne merkevarene til Rema 1000, Norgesgruppen og Coop.

Både emballasjen til Prima gulost, First Price hvitost og Coop skivet gulost fra de tre dagligvareaktørene, ble til dels ødelagt da vi åpnet disse pakkene. Dermed var osten tørr og uspiselig allerede etter seks dager i kjøleskap.

- First Price er vårt lavprismerke som skal være et rimeligere alternativ i våre butikker. Produktene har derfor store volum samt enklere emballasjeløsninger og design slik at vi kan være konkurransedyktig på pris og samtidig ha bra produkter, forteller Wibecke Ødegård Johansen, kvalitets og administrasjonssjef i Unil, som produserer First Price-produktene for Norgesgruppen, deriblant Kiwi og Meny.

<strong>TYNN PLAST:</strong> Emballasjen på denne osten ble revet i stykker da vi åpnet den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TYNN PLAST: Emballasjen på denne osten ble revet i stykker da vi åpnet den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hun forteller videre at de prioriterer å gi sine medium og premium merkevarer flere fordeler, blant annet bedre emballasjeløsninger.

Kvalitetssjef Marna Kotte i Rema 1000 sier til Dinside at de er takknemlig for innspillene fra vår test.

- Resultat er ikke godt nok for den kvaliteten vi ønsker på vår emballasje og vi vil sammen med leverandør vurdere endringer, sier Kotte.

<strong>I STYKKER:</strong> Når emballasjen blir ødelagt under åpning, tørker skivene med ost ut allerede etter noen dager. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
I STYKKER: Når emballasjen blir ødelagt under åpning, tørker skivene med ost ut allerede etter noen dager. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier til Dinside at det dessverre ikke er en åpne/lukke mekanisme på deres skivede ost.

- Testen viser at dagens løsning ikke er god nok. Dette vil vi forbedre ved neste opptrykk av ny emballasje, sier Kristiansen.

Han sier videre at pris alltid er viktig i en bransje med små marginer, men at Coop har en nullvisjon på matsvinn og ønsker å bidra til at kundene kaster mindre mat.

- Da må forpakningene være gode, og det skal vi nå sørge for.

Generelt mye bra emballasje

Yngve Krokann, som er undervisningsansvarlig i Emballasjeforeningen, sier til Dinside at han oppfatter at det jevnt over er mye bra emballasje på næringsmiddelfronten.

Samtidig kan man støte på emballasje som ikke er god nok, muligens fordi man ikke har kompetanse om eballasjematerialenes egenskaper og emballeringsteknikk.

- Bransjen har fokus på det, men her trengs det åpenbart mer kunnskap. Det kan selvsagt også bli en dyrere løsning, sier han.

Hvis emballasjen blir ødelagt når man åpner den, da er den ikke god nok.

- Da er det en mislykket emballasjeløsning. Det er viktig at emballasje kan åpnes og lukkes, og at den gir god holdbarhet til maten, legger han til.

Han sier videre at det er fokus på emballasje, og selv om enkelte produkter har et forbedringspotensial, blir det gjort mye på nettopp emballasjefronten.

Riktig oppbevaring er viktig

Så var det dette med holdbarhet, hvor også emballasje er en viktig faktor. Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima forteller Dinside at mange påleggssorter i utgangspunktet har relativt lang holdbarhet – før påleggspakken åpnes. Det får vi bekreftet når vi studerer holdbarhetsdatoen på påleggene nærmere, hvor flere av produktene har holdbarhet på over én måned fra det er produsert.

Men hvor lenge et pålegg vil holde seg etter at det er åpnet, avhenger både av hvor mye luft som slipper til og hva slags pålegg det er snakk om, i tillegg til hvordan det er lagret, ikke minst med tanke på temperatur.

Blant påleggene som ikke holder spesielt lenge etter at det er åpnet, er ifølge matforskeren skinke- og servelatprodukter. Disse er ifølge Kvalvåg Pettersen pakket i såkalt beskyttende atmosfære, det vil si at man tar bort oksygenet og tilsetter en gass under pakking. Men med en gang du åpner pakken forsvinner gassen og når luft kommer til, begynner bakteriene å vokse relativt fort.

I forbindelse med vår test klarte skinkeproduktene seg bra i kjøleskapet i 10 dager - men her var gjengangeren at emballasjen var relativt tett. Dessuten har vi kun åpnet påleggspakkene et fåtalls ganger i løpet av de ti dagene.

<strong>TETT:</strong> SKinkeproduktene hadde jevnt over bedre emballasje enn de andre påleggstypene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TETT: SKinkeproduktene hadde jevnt over bedre emballasje enn de andre påleggstypene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kan bli misfarget

Spekeskinke tåler naturlig nok mer enn kokt skinke.

- Den er ikke så sårbar for mikrobakteriell vekst. Derimot kan den tørke ut hvis den ikke ligger tett, og på sikt kan den også harskne, forteller Kvalvåg Pettersen.

Ligger spekeskinka derimot ute og får lys og oksygen, kan den bli misfarget, men det betyr ikke at den den er farlig å spise. Også spekepølse kan harskne, og vil da bli brunere i fargen.

Skivet ost blir fort tørr

Når det gjelder skivet ost, er Kvalvåg Pettersens erfaring at den er mindre sårbar enn skinkepålegget.

- Det vanligste problemet med skivet ost, er at det skjer en inntørkning, hvis det kommer luft til. På sikt vil osten også kunne mugne.

Og det var nøyaktig det som skjedde med våre pakker med skivet ost - osten ble veldig tørr. Det gjaldt derimot ikke den hele osten, til tross for at heller ikke den lå i emballasje som var tett.

Samtidig påpeker Kvalvåg Pettersen at selv om enkelte produkter kommer i en relativt tett åpne- og lukkepakke, vil sannsynligvis ikke denne mekanismen fungere i 20 dager - selv om kanskje osten er holdbar i så mange dager. Noe som kan føre til at osten tørker inn - om enn noe saktere enn de pakkene vi opplevde ble ødelagt under vårt forsøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer