PASS PÅ: Er butikken god på mathygiene? Det kan gå ut over deg. Foto: COLOURBOX.COM
PASS PÅ: Er butikken god på mathygiene? Det kan gå ut over deg. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Er maten i handlekurven din trygg?

Dette bør du sjekke før du betaler.

Det er mange som gjør feil når det gjelder mathygiene og matlagring.

Men selv om du kanskje er bevisst på det, er det ikke sikkert at butikken du handler på er like nøye. I verste fall kan du risikere å få dårlig mage, diaré, campylobacter eller salmonella, som følge av dårlig mathygiene.

Ifølge Matportalen gjør du lurt i å bruke de samme prinsippene når du skal ut og kjøpe mat. Her Mattilsynets råd:

Les også: Kan du spise denne maten?

Dette bør du se etter i butikkdiskene:

 • Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. Temperaturen i kjøledisken bør for de fleste lettbedervelige matvarene være cirka. + 4 ºC eller kaldere og temperaturen i frysedisken skal være -18 °C eller kaldere.
 • Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.
 • Ikke kjøp matvarer fra kjøledisker der uemballerte kokte og rå varer ligger sammen, eller der uemballert fisk og kjøtt ligger om hverandre.
 • Når du kjøper varm mat, bør du passe på at den er rykende varm (over 60 ºC). Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.

Hva kan du egentlig om mat? Ta testen her!

Hvordan ser emballasjen ut?

Meningen med emballasjen er at den skal beskytte varen mot forurensning, lys og oksygen. Dette er avgjørende for kvaliteten på produktet.

Kan butikkene selge utgåtte matvarer? Sjekk her

 • Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt gjelder dette for lettbedervelige matvarer. Disse skal være merket med «siste forbruksdag». Produkter som er merket med «best før» er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Det er ikke helsefare forbundet med å spise denne maten selv om kvaliteten kan forringes noe. Les mer om holdbarhetsmerking.
 • Mye is og snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvingninger.
 • Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet.
 • Sjekk at hermetikkbokser er fri for bulker og rifter, da dette kan være et tegn på at boksen er utett og ødelagt.

Les også: Her er den største kjøleskapstabben

Er personalet renslig?

Du tar det stort sett som en selvfølge at personalet kjenner til renslighetsprinsippet og god mathygiene, men det er ikke alle som er like nøye.

 • Pass på at butikkpersonalet vasker hendene mellom håndtering av ulike matvarer og at de vasker eller skifter redskaper mellom hver oppgave. På den måten forhindres matforgiftningsbakterier overført fra en råvare til en ferdiglaget rett.
 • Hansker i tillegg til håndvask kan brukes for å hindre forurensning. Hanskene må i så fall være hygienisk rene og kun benyttes til én konkret arbeidsoppgave, for eksempel ved tillaging av baguetter. Hanskene må tas av etter håndteringen, og håndvask utføres når hanskene er tatt av – og før håndtering av nye matvarer.
 • Betjeningen skal ikke håndtere penger og mat samtidig uten at håndvask foretas etter berøring med penger, eller at engangshansker benyttes ved berøring av penger.