Er matbutikken helsefarlig?

Dette bør du være oppmerksom på når du handler.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et prosjekt Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold gjennomførte i fjor, hadde 57 prosent av butikkene for dårlige rutiner for kontroll av kjølelagring.

Med andre ord kan det vær fornuftig å være bevist på mathygiene også her.

Temperaturene er viktigst

Dette bør du sjekke når du handler mat i butikken:

  • Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. Temperaturen i kjøledisken skal være + 4 ºC eller kaldere. Temperaturen i frysedisken skal være -18 °C eller kaldere.
  • Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.
  • Ikke kjøp matvarer fra kjøledisker der uemballerte kokte og rå varer ligger om hverandre. Det samme gjelder uemballert fisk og kjøtt.
  • Når du kjøper varm mat, bør du passe på at den er rykende varm (over 60 ºC). Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.
Les mer: Ikke stapp kjøleskapet

Ute i butikken

Pleier du å være oppmerksom på mathygiene når du handler? (Avsluttet)
Ja, jeg sjekker alltid alle produkter nøye. (47%) 71
Noen ganger, men jeg tenker for det meste av dette er butikken sitt ansvar. (28%) 42
Nei, dette har jeg ikke tenkt på en gang! Og kommer neppe til å gjøre det heller. Det går jo stort sett bra.(25%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vit dette om emballasje

  • Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt gjelder dette for lettbedervelige matvarer. Disse skal være merket med ”siste forbruksdag”. Produkter som er merket med ”best før” er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Det er ikke helsefare forbundet med å spise denne maten selv om kvaliteten kan forringes noe.
  • Mye is/snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvingninger.
  • Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet. Sjekk også at hermetikkbokser er fri for bulker/rifter, da dette kan være et tegn på at boksen er utett og ødelagt. Emballasjen skal beskytte mot forurensning, lys og oksygen som er avgjørende for kvaliteten på produktet.

Les mer: Lever du farlig på kjøkkenet?

Se på butikkpersonalet

Sjekk av de vasker hendene sine mellom håndtering av ulike matvarer, og at de vasker eller bytter redskaper mellom hver oppgave. På den måten unngår de å overføre matforgiftningsbakterier fra en råvare til en ferdiglaget rett.

Noen bruker hansker for å hindre forurensning. Sjekk at hanskene personalet bruker er rene, og bare benyttes til en oppgave, som for eksempel tillaging av baguetter. Hanskene må tas av etter håndteringen, og håndvask skal utføres når hanskene er tatt av og før håndtering av nye matvarer.

Vær også oppmerksom på at betjeningen ikke skal håndtere penger og mat samtidig uten å vaske hendene etter berøring av penger. Alternativt skal engangshansker benyttes ved berøring av penger.

Mattilsynet oppfordrer til slutt å ha gode lagringsrutiner. Vær rask med å få avkjølte og frosne matvarer hjem og på riktig lagringsplass for å hindre at maten tiner eller blir ødelagt. Det samme gjelder hvis du har handlet varm mat. De fleste bakterier vokser hurtigst i temperaturer mellom +10 ºC og +50 °C.

Meld fra til Mattilsynet eller butikkledelse om uhygienisk praksis, og husk å melde fra til Mattilsynet dersom du blir matforgiftet, på telefon 06040.

Matbutikkene bryter loven

Kilde: Mattilsynet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer