Kravene om å gjøre karriere, føre et heftig  sosialt liv, og få plass til familie midt oppi det hele tar knekken på stadig flere unge.    Foto: colourbox.com
Kravene om å gjøre karriere, føre et heftig sosialt liv, og få plass til familie midt oppi det hele tar knekken på stadig flere unge. Foto: colourbox.comVis mer

Er livet over etter 25?

Kvartlivskrisen rammer stadig flere.

Stadig flere unge opplever å bli rammet av utmattelsessyndrom og utbrenthet. Svenske Anna Manteus er en av dem, og i sin bok "Kvartlivskrisen - undvik eller utnyttja den", deler hun sine erfaringer. Det skriver svenske Aftonbladet.

Da Anna Manteus var 25, levde hun et liv som sett utenfra virket perfekt. Hun gjorde karriere som markedssjef, hadde samboer, gode venner og et godt forhold til familien. Livet gikk på skinner, og hun kjente aldri behov for å roe ned tempoet. Helt til dagen da hun ble syk, og alt stoppet opp.

Les også: Slik unngår du å bli utbrent

Panikkanfall

- Jeg husker at jeg hadde fri fra jobb den dagen, og rommet begynte plutselig å gå rundt. Hjertet slo fortere, og jeg klarte nesten ikke å puste, forteller hun til Aftonbladet.

Etter å ha snakket med en venninne, som også er helsesøster, forsto hun at hun hadde fått et anfall av panikkangst. I tiden som fulgte kom anfallene med jevne mellomrom. Anna slet med å komme seg gjennom dagene, og oppsøkte til slutt legen. Der fikk hun bekreftet at hun hadde gått på en smell.

- Til å begynne med kunne jeg ikke forstå hvordan jeg kunne ha blitt utbrent. Jeg elsket jobben min, og fikk ros for arbeidet jeg gjorde både av kollegaene og sjefen. De høyeste kravene var det jeg selv som satte, sier hun til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anna gikk inn i en dyp depresjon. Ved hjelp av terapi klarte hun sakte men sikkert å finne årsaken til hvorfor hun hadde havnet i den situsjonen hun hadde. Samtidig opplevde hun at to av hennes jevnaldrende venner ble gitt samme diagnose.

- Jeg begynte å undres over hvorfor så mange unge mennesker ikke har det bra, sier hun.

Ved en tilfeldighet kom hun over begrepet Quarter Life Crisis (Kvartlivskrisen), og forsto at det var nettopp det hun hadde blitt rammet av. Det dannet bakgrunnen for boken med samme navn. I boken beskriver hun ikke bare sin egen vei ut av krisen, hun tar også et oppgjør med samfunnets krav og normer, som ifølge Manteus kan være med på å utløse ulike livskriser.

Les også: Styr unna dyktighetsfellen

- Gjennom terapien skjønte jeg at jeg ikke hadde lyttet så mye til mine egne behov, som til andres. Jeg begynte å reflektere over om valgene jeg hadde tatt var mine egne, eller om jeg hadde latt meg fange i en spiral der jeg forsøkte å leve opp til idealer som egentlig ikke var mine egne.

For mange valg

Anna tror årsaken til at så mange møter veggen i ung alder ofte skyldes for høye krav fra en selv og samfunnet rundt. Mange går rundt med en konstant følelse av utilstrekkelighet og derav dårlig samvittighet, mener hun.

Anna Manteus tar et kraftig oppgjør med samfunnets krav og normer i boken sin.  Foto: Optimal Förlag
Anna Manteus tar et kraftig oppgjør med samfunnets krav og normer i boken sin. Foto: Optimal Förlag Vis mer


- Vi sammenligner oss med andre, og prøver å leve opp til det perfekte idealet karrieremessig, i det sosiale og på hjemmebane. Da er det ikke rart at det til slutt sier stopp, sier hun, og advarer mot faresignalene: Humørsvingninger, passivitet og utmattelse.

Dersom man kjenner seg igjen i disse symptomene er det ifølge Anna Manteus tid for å oppsøke lege.

Les også: Kvitt deg med energityvene

Hun mener at det moderne samfunnet innebærer så mange valgmuligheter at vi blir stresset av det. Likevel følger de fleste av oss strømmen, som i en saueflokk, og hiver oss på karrierekarusellen og alt som hører A4-livet til. Anna synes det er rart at ikke flere går mot strømmen.

- Det finnes svært få originaler i samfunnet. Når vi tenker etter så lever vi i et temmelig homogent samfunn, der vi streber etter å etterligne hverandre og nå de samme målene. De samme statussymbolene gjelder i stor grad verden over; en fin adresse, kule klær og en imponerende yrkestittel.

Protest

Men jakten på statussymboler virker også inn på andre aspekter i livet, mener hun. Man skal helst dra på fantastiske reiser, og dyrke flere hobbyer. I tillegg skal man innrede hjemmet i tidsriktig stil, og selvfølgelig spise den "riktige maten".

Protesten mot at alle for enhver pris skal støpe livene sine i samme form, er også bokens hovedbudskap. Anna oppfordrer oss til å hente frem vårt potensiale, og innrette livet vårt slik vi egentlig ønsker å leve det.

Står du i fare for å bli utbrent? Ta testen her

Selv forsøker hun å leve som hun lærer, og hun er takknemlig for at krisen hjalp henne med å sette ting i perspektiv. I dag lytter hun til seg selv først, og prioriterer å gjøre det hun selv har lyst til. Og da er det ikke bare yrkeslivet hun sikter til.

Kvartlivskrise

Møter dagens unge for høye krav? (Avsluttet)
Ja(76%) 338
Nei(19%) 86
Vet ikke (5%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Utbrenthet relateres som regel til jobben, men for min del var det ikke først og fremst jobben som utløste krisen. Det var i større grad mitt private liv som var årsaken.

I dag har hun fått orden på prioriteringene sine, men veien dit var ikke bare enkel:

- Det er ikke lett å ta et oppgjør med livet sitt. Du kan oppleve å miste venner i prosessen, men du kan også få nye. I dag lever jeg for første gang i et fantastisk forhold, jeg har funnet en ny lidenskap i det å skrive, og jeg skal bli mamma for første gang i februar. Jeg tror neppe jeg hadde kommet så langt hvis det ikke var for at jeg tok skikkelig tak i livet mitt, og det er nettopp dét jeg ønsker å formidle til andre, sier Anna Manteus.

Annas beste tips for å unngå å møte veggen:

  • Slutt å sammenligne deg med andre
  • Hold orden på energikontoen. Kanskje er det personer i livet ditt som stjeler energi mer enn å tilføre deg energi?

  • Finn din egen lidenskap. Hva likte du som barn? Hva ville du gjort dersom du hadde hatt alle midler tilgjengelige?

  • Tenk over hvilke signaler du sender. Smiler du til verden, smiler verden til deg.

  • Forvalt tiden din. Forsøk å omgås mer og trives i ditt eget selskap.