KULLSYRE ER IKKE SÅ FARLIG, MEN: - At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter. Foto: colourbox.com
KULLSYRE ER IKKE SÅ FARLIG, MEN: - At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter. Foto: colourbox.comVis mer

Er kullsyre farlig for tennene?

Sukker i leskedrikker er en versting, men bør vi også passe oss for kullsyren?

Bader du tennene dine i springvann eller med brus og smakssatt vann med kullsyre? Tannlegene er ikke i tvil. Det første er definitivt det beste.

Kombinasjonen av sukker og kullsyre i de populære leskedrikkene gir bakteriene perfekte betingelser, og øker syrenivået i munnen. Det er pH-verdien, surhetsgraden, i en leskedrikk som er avgjørende for hvor skadelig den er for tennene. Jo surere en drikk er, desto mer skadelig er den for emaljen.

Test: Tar du godt vare på tennene dine?

Surere enn man tror

Men kullsyren er ikke farlig alene.
- Kullsyren har litt å si for tannhelsen, men ikke mye. Det er en flyktig gass. Men når produsenten tilsetter smak som inneholder sitronsyre og fosforsyre, synker pH-verdien med en gang. At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter.

Les også: Vannet etser bort tennene

- Det er større forskjell på vann med og uten smak enn jeg trodde, Olden med smak er nesten like surt som Coca Cola. Det er forøvrig forskjell på vann fra ulike produsenter, sier Håvardstun.

Tannlegeforeningen har tidligere uttrykt bekymring for at vann med smak inneholder like mye syre som brus.

Les også: Dette bør du vite om hull i tennene
Les også: Surt like ille som søtt

Artikkelen fortsetter under annonsen

pH < 4,5 er skadelig

Alle produkter med en PH-verdi under 4,5 regnes som spesielt skadelige av Norsk Tannvern. De har laget en liste over hvilke produkter som fører til syreskader på tennene. Overraskende for mange er det at enkelte vanntyper av Olden, Farris, Imsdal og Bonaqua er skadelige.

Godkjente vannprodukter:
Blant andre: Imsdal, Bonaqua, Olden Naturell, Farris Aromatisert, Farris Bris, Farris Blå.

Surere enn anbefalt:
Blant andre: Olden Boble, Farris Pluss, Imsdal Lime, Bonaqua Silver Lemon.

Andre produkter som kommer dårlig ut og har en lavere PH-verdi enn 3:
Blant andre: Coca Cola vanlig, Zero og Light, Urge, Pepsi og Pepsi Max, Schweppes Tonic.

Les også: Dette skader tennene dine
Les også: Bruk tanntråd, lev lenger

Salter nøytraliserer

Vann med kullsyre er som regel pH-nøytralt og er dermed ikke skadelig. Farris og Bon Aqua har en del salter som nøytraliserer syren fra kullsyren, slik at den ikke er skadelig for tennene.

Les også: Tennene våre smuldrer bort

Skyll munnen

Å skylle munnen har litt effekt, helst med melk - det nøytraliserer bedre enn vann. Syren løser opp emaljen på tennene, og gjør den ekstra sårbar den første halvtimen etter syreangrep. Derfor bør du vente med tannpuss rett etter frokost.

Emaljeskade er ikke det samme som hull i tennene. Tannemaljen tæres rett og slett bort. Tennene blir små, flisete og iser lett. Store og dyre reparasjoner må ofte til for å bøte på skadene.