Hva betyr «Swiss Made»?

Er klokken av ost helt sveitsisk?

Dette betyr egentlig det kjente opphavsmerket.

«THE SWISS MAD WATCH»: Tradisjonelt mekanisk urverk huset i en urkasse av ost. Foto: H. Moser & Cie.
«THE SWISS MAD WATCH»: Tradisjonelt mekanisk urverk huset i en urkasse av ost. Foto: H. Moser & Cie. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokker merket «Swiss Made» gir ofte forventninger om høy kvalitet og et visst innslag av sveitsiske håndverkstradisjoner. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, har merket imidlertid aldri vært noen garanti for at klokken er helt sveitsisk.

«Verstingene» har i svært høy grad kunnet benytte asiatiske underleverandører, uten at bruken av det sveitsiske opphavsmerket nødvendigvis har vært ulovlig. Fra og med 1. januar i år, har de sveitsiske myndighetene imidlertid skjerpet kriteriene for opphavsmerkingen.

Men det vil fortsatt være en stor variasjon i nøyaktig hvor sveitsisk en «Swiss Made» klokke faktisk er.

60 prosent av verdien

I grove trekk krever de nye «Swissness»-reglene at minst 60 prosent av klokkens produksjonskostnader er påløpt i Sveits. Også teknisk utvikling, montering og sluttinspeksjon, må foregå innenfor sveitsiske landegrenser.

Videre er det en forutsetning at selve urverket («motoren») er sveitsisk, som blant annet innebærer at minst 60 prosent av produksjonskostnadene må være generert i Sveits.

Fortsatt er det altså et forholdsvis stort spillerom for sveitsiske urprodusenter som ønsker å benytte «Swiss Made», selv på produkter hvor store deler av jobben er gjort i langt varmere strøk.

Ikke overraskende får det enkelte aktører til å reagere.

«The Swiss Mad Watch»

Nylig lanserte sveitsiske H. Moser & Cie ett unikt eksemplar av «The Swiss Mad Watch», som er en satirisk kritikk av de nye kriteriene. Urkassen er laget av ekte sveitsisk Vacherin Mon-d’Or-ost, integrert i et spesielt komposittmateriale for å hindre lukt og bedervelse.

«THE SWISS MAD WATCH»: Ikke en klokke for de laktoseintolerante. Foto: H. Moser & Cie.
«THE SWISS MAD WATCH»: Ikke en klokke for de laktoseintolerante. Foto: H. Moser & Cie. Vis mer

Temaet fortsetter i klokkens rem, som er fremstilt av skinnet fra en sveitsisk ku. Selve urverket er imidlertid av den tradisjonelle mekaniske sorten, produsert etter alle kunstens regler hos H. Moser & Cie. i Sveits.

Prisen? Heftige 1.081.291 sveitsiske franc – en referanse til «grunnleggelsen» av Sveits den 01. august 1291.

«Swiss Made»

«The Swiss Mad Watch» er altså 100 prosent sveitsisk, men fra 2017 har merket allikevel valgt å gå helt bort fra «Swiss Made» på alle sine ur – som for øvrig er av den mer tradisjonelle typen.

I følge H. Moser & Cie. sin CEO, Edouard Meylan, er «Swiss Made» et utilstrekkelig og villedende begrep. For her sidestilles sveitiske urmerker forankret i århundre med fagkunnskap og håndverkskunst, med «sveitsiske» klokkemerker som tøyer regelverket til det ytterste.

For forbrukere som ønsker å kjøpe seg inn i tradisjonene og håndverket som ofte forbindes med sveitsiske klokker, bør man altså trå varsomt – selv om klokken er merket «Swiss Made».

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!