Er jeg for sårbar?

Samboeren min kommer stadig med sårende kommentarer om min vekt og utseende. Jeg sliter så utrolig med å være attraktiv for han. Er jeg for sårbar? Psykolog Elsa Almås svarer.

Er jeg for sårbar? "" />

Jeg nærmer meg de 40, og er sammen med en mann på samme alder. En kveld satt vi og så på TV, så kom det et innslag om mavedans. Det hadde ex-samboeren min lyst til å lære , sa han. Det har jeg bestandig hatt lyst til å prøve også svarte jeg. Ja, men hun hadde hatt kropp til det også, hun altså svarte han.

For min del kunne han like godt ha spyttet på meg. Jeg ble så utrolig såret! Jeg vet at jeg veier alt for mye, og han har fortalt meg at hun hadde en slank og fin kropp, men - likevel. Er jeg overfølsom som reagerer på en slik kommentar?

En annen gang var vi ute og spiste middag for å feire noe. Da fikk han øye på ei han hadde et forhold til før han traff meg. Da begynte han å fortelle meg hvor utrolig god hun hadde vært i senga. Hvor godt hun kunne bruke underlivet, at hun var en drømmedame for en mann i senga.

Jeg ble så såret (hvis jeg kan kalle det det) at tårene begynte å trille. Han sa at han ikke mente å såre meg, og at det er meg han er glad i, men.......Og han sammenlignet ikke meg med henne, sa han, men........ Likevel så synes jeg slik er vondt å høre.

Jeg har ikke så mye sexerfaring, og føler at jeg er litt dum i senga. Nå føler jeg meg enda mer keitete, og gruer meg nesten for å elske. Tanken på ex-dama som var så god i senga kommer iblant snikende når vi elsker.

Da vi hadde vært sammen en liten stund, så sa han da vi var hos noen kjente av han, at han syntes jeg vare en fin dame , og at utseendet ikke skulle bety alt. Måten han sa det på hørtes ut som at han unnskyldte seg overfor de andre for at jeg ikke hadde noe spesielt pent utseende. Han har også fortalt at hadde han truffet meg ute på byen , så hadde han aldri sett to ganger på meg.

Jeg vet at jeg aldri hadde vunnet noen skjønnhetskonkurranse, men har vel trodd at jeg har hatt et vanlig utseende. Men nå føler jeg meg gråere enn noen gang.

I blant når vi har vært ute, og jeg har snakket med gutter, og de kan ha sagt til meg at jeg er søt, vel da har jeg fortalt typen min det. Jeg har vært i godt humør, og fortalt det. Da blåser han av det jeg forteller og sier at jeg ikke skal høre på fylleprat ! Men, de som sier at jeg er søt, er faktisk ikke fulle alle sammen.

Jeg tror ikke han skjønner hvor mye det betyr for ei jente at hun føler seg attraktiv for den hun er glad i. Om han ikke synes jeg er noe spesielt å se på, så må han vel ikke si det så åpenlyst? Kan han ikke la være å gi uttrykk for det, og heller la meg leve i den tro at jeg ikke er helt bak mål ?

Jeg sliter så utrolig med å være attraktiv for han. Kommer vel heller aldri til å oppnå orgasme sammen med han. For henger ikke dette litt sammen? Man må føle seg sexy og attraktiv for å få et godt sexliv?

Jeg ville gjerne høre hva dere mener om dette. Er jeg for hårsår, eller synes dere at jeg har grunn til å reagere som jeg gjør?

Hilsen lei seg

Kjære deg!

Skjønnheten er i øynene på den som ser heter det. Det vil si at det kan være vanskelig å sette opp et skjønnhetsideal som passer for alle mennesker. De fleste vil kunne ha noe ved sitt utseende som er vakkert - for noen.

Jeg er helt enig i det du sier om at det er viktig å føle seg sexy og attraktiv for partneren sin. Det å føle seg verdsatt får oss også til å bli vakrere. Jeg synes derfor partneren din er utrolig tankeløs, som ikke benytter seg av den muligheten han har til å få deg til å føle deg flott - og dermed bli flottere. Han bidrar jo bare til å rive ned selvtilliten din, og sørge for at du virkelig blir en grå mus . Jeg vil tro at han kanskje ikke har så veldig stor selvtillit selv når det gjelder utseende, og at dette kan være en av grunnene til at han ikke greier å verdsette deg.

For å ta vare på din egen selvtillit, vil jeg anbefale deg å se deg selv i speilet i dine mest flatterende positurer, finn frem det du selv ikke synes er så verst - og fortell ham at du for eksempel synes at du selv har flotte knær, fin hud, sexy rumpe -noe kan du finne. Fortell ham at det er viktig å føle at en har noe som er bra, og at ulike mennesker har ulike kvaliteter. Det nytter ikke å henge seg opp i fortiden å måle nye partnere i forhold til de kvaliteter den forrige hadde!

Dersom du klarer å komme deg tilstrekkelig ovenpå når det gjelder selvtillit, kan det også være verd et lite eksperiment å gi ham komplimenter for sider ved hans utseende som du liker, og si at du vet hvor viktig det er å si pene ting til hverandre. Dersom du vil kjempe med hans egne våpen, kan jo også fortelle ham at du hadde mye bedre sex med ex-kjæresten din, som ga deg komplimenter!

Lykke til, hilsen Elsa.