Er frekke mot tjukke

Kvinner som har problemer med vekten får færre smil og mindre øyekontakt med butikkpersonalet, viser en undersøkelse.

Kvinner som brukte protese-klær som fikk dem til å se overvektige ut ble dårligere behandlet på et kjøpesenter enn når de handlet uten overvekt-kostymet.

Blant annet smilte butikkpersonalet mindre, og de fikk sjeldnere øyekontakt.

De butikkansatte - tre fjerdedeler av dem var kvinner - hadde også en tendens til å avbryte samtaler med de overvektige kundene raskere, og ha en negativ tone når de pratet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

De overvektige kundene opplevde mer diskriminering når de hadde kledd seg i fritidsklær enn hvis de gikk i jobb-klær.

Men når de tilsynelatende overvektige kundene drakk en lett-brus og forklarte at de var på slanker’n ble de behandlet like godt som når de handlet uten overvekt-kostymet.

Finnes overalt
- Vektrelatert diskriminering er utbredt i alle typer sosiale sammenhenger, til og med blant butikkpersonale som får betalt for å være hyggelige mot kundene, sier studieforfatter Eden King ved Rice University i Houston til Reuters.

En spørreundersøkelse blant kundene viste også at overvektige personer opplevde mer diskriminering fra butikkpersonalet, noe som førte til at de brukte mindre tid i butikken og dermed mindre penger.

- Vi håper folk vil bli mer oppmerksomme på hva overvektige personer går gjennom hver dag, sier King.

Fulgte manus
Eksperimentet gikk ut på at King og hennes kolleger ba ti kvinner med gjennomsnittlig vekt mellom 19 og 28 år om å besøke flere butikker i et kjøpesenter. Kvinnene var kledd i fritids- eller jobb-klær, eller et kostyme som fikk dem til å se overvektige ut.

Kvinnene fulgte et manus og fortalte butikkpersonalet at de var på utkikk etter en gave.

Etter hvert butikk-besøk fylte kvinnen ut et spørreskjema om hvordan de hadde blitt behandlet, og forskerne gikk gjennom opptak av samtalene gjort av en opptaker skjult i bæreposene.

I et annet eksperiment, gjort i 66 butikker, spurte etterforskerne syv kvinner om å handle med eller uten overvekt-kostymet, og enten drikke en lettbrus og si at de slanket seg eller drikke en milk-shake og si at de ikke var så opptatt av vekten.

King og hennes kolleger intervjuet også 191 overvektige og tynne kunder om deres opplevelse av handlingen.

Mozon.no, 07.04.2005