Er du villig til å betale mer for kyllingen?

Narasinfri kylling kan gi økte priser.

<b>NARASINFRI:</b> Prior lanserer kylling produsert uten narasin, men kan fortsatt ikke si noe om hvordan prisene på deres kylling vil påvirkes av dette. Foto: COLOURBOX
NARASINFRI: Prior lanserer kylling produsert uten narasin, men kan fortsatt ikke si noe om hvordan prisene på deres kylling vil påvirkes av dette. Foto: COLOURBOXVis mer

I slutten av 2014 meldte Nortura, som produserer kylling under navnet Prior, at de ønsker å kutte bruken av det omstridte stoffet narasin i sin kyllingproduksjon. Forrige uke lanserte de sine første narasin-frie kyllingfileter hos dagligvarekjeden Meny.

Men vil dette gjøre noe med prisene på kyllingen? Og er norske forbrukere villige til å betale mer enn de gjør i dag?

Viktig å ikke bli for hysterisk: Noen overraskelser må du faktisk tåle i maten

Frykt for antibiotikaresistens

Det var i 2014 at bruken av narasin i norsk kyllingproduksjon ble mye omtalt i norske medier, blant annet av Dinside. Stoffet kan gi økt risiko for fremkomsten av antibiotikaresistente bakterier, noe nordmenn ser ut til å ha tatt innover seg. I februar kunne Nationen melde at produksjonen av norsk kylling stuper.

NARASIN: Økt fokus på narasin kan ha ført til økt salg av kylling uten narasin, som Stange-kylling, samtidig som salget av vanlig kylling har gått ned. Foto: ALL OVER PRESS
NARASIN: Økt fokus på narasin kan ha ført til økt salg av kylling uten narasin, som Stange-kylling, samtidig som salget av vanlig kylling har gått ned. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Samtidig forteller Peter Aronsen, administrerende direktør hos Stange Gårdsprodukter, at de har opplevd et økt salg av sine produkter siden i fjor. Aronsen tror dette kan ha sammenheng med økt fokus på bruken av narasin, og at de ikke gir det omstridte stoffet, som Mattilsynet er i gang med å risikovurdere, til sine kyllinger.

Nå er også storprodusenten Prior klar med sine første narasin-frie kylling, som skal selges i alle landets Meny-butikker.

- Startskuddet for salg går 20. mars med et testsalg på Meny Mosseporten. Så snart produksjonen er tilstrekkelig økt, vil all Prior-kylling produsert for Meny være narasin- og antibiotikafri, sier Eskil Pedersen, informasjonssjef i Nortura til Dinside.

Pedersen forteller videre at kyllingen foreløpig ikke er merket, men ny emballasje for produktet i Meny vil komme senere. Samtidig er Norturas mål at all kyllingproduksjon skal være uten narasin i løpet av 2016, uavhengig av hvor den selges.

Følg disse rådene for trygge og gode kyllingmiddager

Hva skjer med kyllingprisene?

Kylling har som kjent vært regnet som et sunt og billig middagsalternativ de siste årene, og er også et av produktene nordmenn hamstrer enda billigere i Sverige, hvor det tidligere er funnet store mengder bakterier i kyllingproduktene.

Nortura kan per i dag si lite om hvordan endringen i produksjonen av kyllingen vil påvirke prisene på deres produkter.

- Foreløpig er det ingen prisforskjell på den nye kyllingen, men å fjerne narasin fra produksjonen innebærer noe økte kostnader til vaksine og til oppfølging hos bonde. Hva prisen for det nye produktet blir når vi ruller det ut for fullt må vi komme tilbake til, sier Pedersen.

Da gjenstår det å se om flere norske forbrukere faktisk er villige til å betale mer for kyllingmiddagen.

Spar penger på kyllingen: Slik får du ti måltider av en hel kylling

Mattrygghet kan gi betalingsvilje

Nina Veflen Olsen, som er prosjektleder for et større prosjekt om forbrukeroppfatninger og matkriser ved Nofima, sier til Dinside at for at forbrukerne skal være villige til å betale en høyere pris, må de oppleve at produktet har en økt verdi for dem.

- Veldig forenklet kan vi si at dersom forbrukerne er bekymret for å bli syke av å spise mat og de oppfatter ett produkt som mer utrygt enn et annet produkt, vil dette føre til at de er villige til å betale mer for det trygge produktet, sier Veflen Olsen.

Kanskje kan det økte salget av Stange-kylling som Dinside viste til tidligere, være et eksempel på nettopp dette.

Forskningssjef Eivind Jacobsen ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) tror den siste tidens fokus på antibiotikaresistens kan ha påvirket forbrukernes villighet til å betale mer.

- Jeg tror definitivt at antibiotikaresistens er noe som får mange norske forbrukere til å se etter noe dyrere varer. Hvor mange dette gjelder og hvor lenge de er opptatt av dette er det derimot vanskeligere å vite noe om, sier Jacobsen til Dinside.

Hva med kortreist mat: Er ikke det mer miljøvennlig?