Er du under 165 centimeter?

Kortvokste har større risiko for å utvikle hjertesykdommer.

ER DU LAV? Menn som er mindre enn 165,4 centimeter, og kvinner som er mindre enn 153 centimeter er i risikogruppen for å utvikle hjertesykdommer.  Foto: Panthermedia
ER DU LAV? Menn som er mindre enn 165,4 centimeter, og kvinner som er mindre enn 153 centimeter er i risikogruppen for å utvikle hjertesykdommer. Foto: Panthermedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyde er dessverre ikke noe du selv kan bestemme over, enten du er høy, middels eller lav. Nå viser det seg at det er enda flere ulemper med å være liten av vekst.

Ifølge BBC har nemlig kortvokste større sjanse for å utvikle hjertesykdommer.

Les også: Noen har faktisk godt av sjokolade

Er du i faresonen?

Men hvor lavt er egentlig for lavt?

Dersom du er mann og er mindre enn 165,4 centimeter, eller kvinne og mindre enn 153 centimeter, er du i risikogruppen.

Les også: Helsetipset du er nøtt til å svelge

Mindre blodårer

Det er universitetet i Tampere, som ligger i Finland, som står bak denne undersøkelsen. De analyserte data på over tre millioner mennesker, og fant ut at kortvokste voksne hadde 1,5 ganger så stor risiko på å utvikle eller dø av en hjertesykdom enn høye voksne.

Årsaken til dette kan være fordi kortvokste har mindre blodårer som går til hjertet, og at de derfor har lettere for å tette seg igjen, tror forskerne.

Les også: Mage øker demensrisikoen

Livsstilsvaner er også avgjørende

Selv om dette er skremmende nyheter for kortvokste, trenger du ikke å engste deg så altfor mye.

- Høyde er bare én faktor som kan bidra til risikoen for hjertesykdommer, og ettersom folk ikke har kontroll over sin egen høyde, så kan de kontrollere vekten sin, og andre livsstilsvaner som røyking, drikking og trening, sier doktor Tuula Paajanen, som ledet forskningen.

Les også: 81 grunner til å stumpe røyken

Livsstilsvaner påvirker

Ettersom livsstil kan påvirke risikoen for hjertesykdommer, kan altså ikke høye personer føle seg helt trygge.

- Høye mennesker er ikke beskyttet mot koronar hjertesykdom, og må også ta hensyn til de samme risikofaktorer som kortere mennesker, forklarer professor Jaakko Tuomilehto, allmennlege ved universitetet i Helsinki.

Det beste du kan gjøre for å unngå hjertesykdommer er å trene regelmessig, spise sunt, slutte å røyke og passe på vekten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!