- Ved å la bilen står bidrar bilistene til å bedre forholdene for astmatikere og andre personer som sliter med luftveisproblemer på dager med høy luftforurensning, oppfordrer Oslo Kommune. Foto: colourbox.com
- Ved å la bilen står bidrar bilistene til å bedre forholdene for astmatikere og andre personer som sliter med luftveisproblemer på dager med høy luftforurensning, oppfordrer Oslo Kommune. Foto: colourbox.com Vis mer

Er du tungpustet?

Kulda gir dårligere luftkvalitet. Sliter du med pusten, bør du følge disse rådene.

Publisert
Sist oppdatert

- Ekstremt høy luftforurensing får Bergen kommune til å iverksette et sjeldent tiltak: De ber innbyggerne om å la være å kjøre bil.

- Sprengkulde gir elendig osloluft. Vegvesenet oppfordrer folk til å la bilen stå.

- Astmasyke sliter i kulden. Asbjørn Monsen (62) må bruke maske når han skal hente posten.

Dette er bare noen av overskriftene som har preget avisene den siste tiden. Det kalde været kan uten tvil by på ekstra utfordringer for folk med astma og luftveisplager.

Hva kan de som sliter med tung pust gjøre i disse dager, og ikke minst, hva kan du og jeg gjøre for å redusere omfanget av forurenset luft? DinSide Helse har snakket med Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også:
- Eksos skader hjertet
Vinterluft gjør oss syke
Skitten luft kan gi infarkt

Tungt å puste

har du problemer med å puste i sprengkulda? (Avsluttet)
Ja.(47%) 281
Noen ganger. (30%) 176
Nei.(23%) 138
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kan ende med sykehusinnleggelse

Årsaken til forurensningen er kuldeperioden vi har hatt over lengre tid. Kulde kombinert med lite vind fører til dårlig utluftning og dermed økt forurensning i luften, ifølge Helse- og velferdsetaten i Oslo Kommune.

Kaldt vær byr på ekstra utfordringer for personer med astma.

- Disse har overfølsomme luftveier og mange blir verre når de puster inn kald luft. Den kalde lufta fører til indirekte uttørring og forsnevring av luftveiene. De får økende astmasymptomer, blir tett i brystet og får pusteproblemer. Når lufta i tilegg er forurenset øker disse plagene, forklarer Rose Lyngra, rådgiver og helsesøster i Norges Astma- og Allergiforbund.

Videre forteller hun at noen få kan bli så plaget at det ender med sykehusinnleggelse, mens andre velger å ikke gå ut på dager med kulde og høy luftforurensning for å forebygge sykdom og anfall. Men heldigvis:

- Med riktig medisinering og god beskyttelse foran nese og munn, går det greit for de fleste, forsikrer hun.

Du blir syk av piggdekk

Tips til astmatikere

Lyngra har mange tips til folk som sliter med høy luftforurensning i disse dager.

- Ta forholdsregler og beskytt deg godt når du skal gå ut i kulden:

  • Dekk til munnen og neseregion med for eksempel skjerf, buff eller en Jonasmaske. Jonasmasken er en lue, hals eller skjerf med et gitter som sørger for at luften blir varmet opp før den dras ned i lungene. Derved reduseres problemene ved astma og for andre som synes det er vanskelig å puste gjennom nesa i kulde.
  • Ta ekstra hensyn til barna. Pass på dem og sjekk ofte at de ikke blir for kalde. Bruk sunn fornuft. Små barn eksponeres mer for kulde og forurensning, blant annet fordi de er kortere, og får eksosen fra biler og busser rett på dem.
  • Unngå å drive harde fysiske aktiviteter ved temperaturer under -10 grader.
Luftforurensning skader fostre

Forekomsten av astma blant voksne ligger på cirka åtte prosent. Hos barn har det vært en jevn økning i forekomsten av sykdommen de siste 40 årene.

Resultater fra den store Miljø- og barneastmastudien ved Ullevål universitetssykehus (1992-2004), som har fulgt nærmere 4 000 barn i Oslo fra to års alder, viser at 20 prosent av barna har eller har hatt astma innen ti års alder. Nordlandsstudien, hvor seks tusen skoleelever fra andre til åttende klasse ble kartlagt, viser den samme forekomsten av astma, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Dette hjelper mot astma

La bilen stå

Hvis du vil hjelpe dem som synes det er ekstra vanskelig å puste i disse dager, har Lyngra denne oppfordringen:

- La bilen stå, spesielt på kalde dager. Tenk gjennom hvor mye bilen din forurenser, og hvis du skal bytte bil bør dette vare et tema. Nedsatt fart hjelper også, sier hun.

Lyngra legger til et annet tips: Hvis du har en gammel vedovn kan det hjelpe om du bytter til en med moderne brenner eller benytter alternativ oppvarming.

Gode råd til astmabarn

Oslo Kommune gir også samme oppfordring om å la bilen stå:

- Ved å la bilen står bidrar bilistene til å bedre forholdene for astmatikere og andre personer som sliter med luftveisproblemer på dager med høy luftforurensning, står det på nettsidene deres. Alternativt kan man kjøre sammen med noen andre på slike dager.

Det er mulig å følge utviklingen og lese varsel om luftforurensning på nettstedet www.luftkvalitet.info.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer