Er du sol-sunn?

Er du egentlig klar for solen? Vet du hva som er riktig og galt? Her kan du lære mer om smart soling:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har smått begynt å vende oss til sommeren, solen og varmen. Men før du kaster av deg alle klærne bør du kanskje ta denne testen og se om du kan nok om det å være ute i sola.

Les også: Klær med høy juksefaktor

Det er hudlege Dr. Jack Lesher, ved Medical College of Georgia Health System i USA, som har laget denne oversikten over myter og fakta omkring soling.

1. Jeg kan sole meg så lenge jeg bruker solfaktor.

MYTE. Det er ikke sunt å sole seg, for soling innebærer endringer i huden din. Det sunneste og tryggeste er å ikke sole seg. Hvis du først skal sole deg bør du bruke en solkrem som blokkerer UVA og UVB stråler og har en solfaktor på minst 15 (30 eller høyere dersom du har hatt hudkreft). Ta på deg solkrem en time før du skal ut i sola og gjenta hver annen time, og oftere dersom du svømmer mye.

Slik forbereder du huden på solen

2. Jeg bør bruke solkrem hver dag.

FAKTA. Hvis du skal være ute i sola i mer enn 10-15 minutter bør du ha på deg solkrem. Dette gjelder både hvis du er ute og kjører, går ute eller sitter foran et vindu og jobber. Det finnes flere type kremer som ikke er fete og klebrige og som er enkle å smøre på huden, uten at det blir for grisete. Bruk solkrem selv om det er overskyet, for å beskytte deg mot UVA-stråler. Dette gjelder også om vinteren.

3. Jeg har mørk hud og trenger derfor ikke bekymre meg for å få hudkreft.

MYTE. Mørkere hun blir også brun i solen og er mottakelig for hudkreft.

4. Jeg må sole meg for å få tilstrekkelig med D vitamin.

MYTE. For at kroppen din skal produsere tilstrekkelig med D vitamin, trenger du bare å eksponere ansikt og hender for sola i 15 minutter, to til tre ganger i uka. Multivitaminpiller, melk og enkelte matvarer som fet fisk, smør og margarin er også gode kilder til vitamin D.

5. Jeg bør være forsiktig i sola selv om jeg bruker solfaktor.

FAKTA. Bruk solfaktor i tillegg til å dekke deg til med en solhatt eller en paraply. Solstrålene er sterkest mellom klokken 10 og 16, så prøv å holde deg vekk fra solen på dette tidspunktet av dagen.

6. Det er trygt å bruke solarium.

MYTE. Solarium bruker ultrafiolette tråler som likner på solen UVA og UVB stråler. Og effekten av UV-eksponeringen er faktisk verre i et solarium enn ute i sola. En time i et solarium tilsvarer flere timer ute i sola.

Det er også mange som blir avhengig av å bruke solarium.

7. For mye soling kan forårsake tidlig aldring av huden.

FAKTA. Sammenlikn huden på ansiktet ditt og hendene dine med andre kroppsdeler som ikke er eksponert like mye for sola. Slik holder du huden ung.

Og dersom du blir solbrent - her er naturmidler mot solbrenthet.

Først opprettet: 03.06.2006
Sist redigert: 08.07.2007

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!