Flere barnehager og SFO er stengt på grunn av stengt. Men hvilke rettigheter har foreldrene, om de må bli hjemme fra jobb? Foto: Phantermedia
Flere barnehager og SFO er stengt på grunn av stengt. Men hvilke rettigheter har foreldrene, om de må bli hjemme fra jobb? Foto: PhantermediaVis mer

Er du rammet av streik?

Foreldre som rammes av streik i barnehage og SFO er avhengig av godvilje fra arbeidsgiveren.

Tirsdag ble streiken opptrappet, noe som blant annet fører til flere stengte barnehager i en rekke norske kommuner.

Men hvilke rettigheter har du, om dine barn står uten barnehageplass eller SFO på grunn av streik?

Ikke krav på fri

Selv om du som forelder rammes av streik i barnehage eller SFO, har arbeidstakere ikke krav på fri eller permisjon fra jobben. Ifølge Justorget.no er det ingen lovregler som regulerer foreldrenes rettigheter ved stengte skoler og barnehager.

I praksis betyr dette at foreldre verken har krav på fri med eller uten lønn grunnet manglende barnepass når streik er årsaken. Det er kun sykdom hos barna som gir foreldrene krav på lønnet permisjon.

Altså er du som forelder avhengig av arbeidsgivers godvilje for å få arbeidsdagen til å gå rundt så lenge streiken pågår.

Du må kanskje bruke av ferien

Snakk med arbeidsgiveren din, hvis det fins muligheter for å jobbe hjemmefra eller ta med barnet på jobb.

Er dette utelukket, er den eneste løsningen å ta ut ferie, opptjent avspasering eller eventuelt ulønnet permisjon hvis arbeidsgiver går med på det.

Et lite plaster på såret er det likevel at du har krav på å få betalt tilbake foreldrebetalingen for de dagene barnehage eller SFO er stengt.

- De som har unger i barnehage og skolefritidsordning skal selvsagt ikke betale for de dagene ungene må holdes hjemme, sier fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Streiken kan føre til at vi går tomme for bensin og kan forsinke skatteoppgjøret fra Skatteetaten