Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Er du paranoid?

Hvis du bor i by eller er opptatt av mediene er det ikke usannsynlig.

Sjefen hilser ikke på deg når du kommer på jobb: Nå er det like før du får sparken. Vennene dine ler rundt restaurantbordet når du returnerer fra toalettet: De ler garantert av deg.

Hender det at du tenker slik? Da er du blant de 25 prosent av befolkningen som stadig vekk har paranoide tanker.

Les også: Sjefen er klin kokos

Byliv og media har skylden

1 av 4 av oss er nemlig overdrevent mistroiske i hverdagen. Det viser forskning presentert i boken «Paranoia: The 21st Century Fear», av den britiske psykologen Daniel Freeman.

Han sier at vårt store mediekonsum og det at stadig flere bor i byer er med på å gjøre oss mer paranoide.

De fleste klarer å riste av seg paranoide tanker når de oppstår, men andre får en stressende hverdag der alt blir mistenkelig. De begynner å ta all verdens forholdsregler for all verdens tenkelige og utenkelige scenarier, de blir engstelige, deprimerte og får følelsesmessige problemer.

Etter hver trekker de seg tilbake, unngår alle situasjoner de oppfatter som truende og de mister kontakt med andre mennesker.

Selvoppfyllende profeti

Hvis en person er ekstremt selvfokusert, paranoid og mistenkkeliggjør vennene sine hver gang han ser dem, vil de til slutt ikke orke å forholde seg til ham lenger. For den paranoide blir det en selvoppfyllende profeti. Han opplever å ikke kunne stole på vennene, og får sin frykt bekreftet, forklarer Freeman til USNews.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Positiv paranoia

I noen tilfeller kan det være bra å være litt paranoid. Hvis en innbruddstyv eller pyroman herjer i nabolaget og din frykt får deg til å installere ekstra lås på ytterdøra, har paranoiaen hatt en positiv og nyttig effekt.

Paranoia kan også være beskyttende på andre måter. Hvis du ikke får den forfremmelsen du håpet på og mener årsaken må være at sjefen ikke liker kvinner, eller du tenker at sensoren må ha et horn i siden til deg siden du ikke fikk beste karakter på eksamen, da bruker du paranoiaen til å beskytte selvfølelsen din. Det er altså ikke deg og dine egenskaper det er noe feil med, det er alle de andre.