Jamie Oliver kan med rette kalle seg mesterkokk. Kan du?
Jamie Oliver kan med rette kalle seg mesterkokk. Kan du?Vis mer

Er du også en mesterkokk?

En av tre nordmenn anser seg selv som en.

En undersøkelse gjort av BBC lifestyle viser at nordmenn og svensker har stor tiltro til sine kokkeferdigheter på kjøkkenet. Hele en av tre mener de holder de samme kunnskapene som en mesterkokk.

- Det er tydelig at nordmenn føler de har en naturlig sans for matlaging og har en stor interesse for området. Dette kan vi også se på seertallene fra programmene som handler om mat på BBC lifestyle, sier Tim Christlieb, leder for programmene på de nordiske kanalene fra BBC, i en pressemelding.

Les også: Ferdig krydret kjøtt - bakteriebombe?

46 prosent er gode på kjøkkenet

Undersøkelsen ble gjennomført i juni, og tilsammen 500 nordmenn og 500 svensker fra 16 år og oppover ble spurt i forbindelse med BBC lifestyles storsatsing på det nye programmet Food With Personality. Hensikten med undersøkelsen var å få bedre innsikt i nordmenn og svensker sine matlagingsvaner og kunnskap rundt mat.

Hvor god er du til å lage mat? (Avsluttet)
Alminnelig god(51%) 774
Jeg er ikke god på kjøkkenet(22%) 326
Jeg er bedre enn de fleste(18%) 276
Jeg er på mesterkokk-nivå(5%) 79
Driver ikke med matlaging(4%) 56
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Resultatene viser at 46 prosent av de spurte mener selv at de er ganske flinke på kjøkkenet, og preparerer ordentlige måltider til familien.

Les også: Ikke spis rå sopp

Bruker ikke mye tid

Til tross for at mange nordmenn anser seg selv til å ha like gode evner på kjøkkenet som en mesterkokk, bruker de færreste god tid på kjøkkenet. De fleste måltidene blir tilberedt på under en time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at seks av ti svarer at de bruker mellom 30 og 60 minutter på kjøkkenet når de skal lage mat. 22 prosent av de spurte forteller at de bruker mindre enn 30 minutter på kjøkkenet.

- Det er interessant for oss å finne ut sånt som at nordmenn har begrenset med tid når de skal lage et måltid. I tillegg er det sjeldent nordmenn lager mat hjemme, sier Christlieb.

Les også: Gått deg vill i risjungelen?

Forsøker å tilpasse programmet

Undersøkelsene er gjort for å tilpasse seriene til seernes behov og ønsker, og det kan se ut til at nordmenn ønsker å lære mer om rask matlaging. Serien skal være en matlagingsmaraton med en ny, kjent kokk hver gang.

- Vi forsøker å lage programmer som kan passe for alle. Enkelte programmer er laget spesielt så seeren kan lære noe om matlaging. Andre programmer, som for eksempel Masterchef, lar seeren bare lene seg tilbake og se på de som strever rundt i kjøkkenet, sier Criestlieb i pressemeldingen.

Les også: Blir du lurt av maten?