«Keratosis pilaris» oppstår vanligvis på baksiden av overarmer og fremsiden av lårene Foto: Science Photo Library
«Keratosis pilaris» oppstår vanligvis på baksiden av overarmer og fremsiden av lårene Foto: Science Photo LibraryVis mer

Er du nuppete?

Mange lider av sandpapirhud nå. Sjekk hva du bør gjøre.

Har du små og kanskje røde «nupper» på kroppen? Da er du ikke alene. Mange sliter med ru og ruglete kroppshud på vinteren.

Les også: Dette er ikke en vorte

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no heter tilstanden keratosis pilaris, og oppstår vanligvis på baksiden av overarmer og fremsiden av lårene.

Medfødt, men ingen sykdom

Dette anses ikke som noen hudsykdom, men mer en hudtilstand man er født med.

Nuppene kan variere fra røde til hudfargede, og man får en «sandpapirfølelse» når man drar hånden over huden. Keratosis pilaris er mest uttalt i tenårene og ung voksen alder.

Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din

Hudforandringene forverres om vinteren når det er tørt, og bedre om sommeren og i fuktig klima.

De med keratosis pilaris har en noe økt tendens til å få eksem. Hvis du får røde, kløende hudforandringer i tillegg kan det hende dette er en lett grad av eksem.

Kan ikke kureres, men behandling hjelper

Det er ingen behandling som kurerer keratosis pilaris. Det er dog mye du kan gjøre for at det blir bedre, men det krever at man er flink med å smøre huden sin regelmessig.

Les også: Plagen ingen tør prate om

Førstevalg i behandling er å smøre huden daglig med visse typer fuktighetskremer. Det kan være greit å gjøre dette hver kveld før man legger seg og få det inn som en rutine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hudlege Guldbakke anbefaler kremene Canoderm og Propyless. Locobase LPL er et annet alternativ. Disse kremene inneholder karbamid eller propylenglykol som gjør huden mykere, glattere og smidigere. Fuktigheten vil også ha gunstig effekt hva gjelder mulig eksem.