Er du mann for ditt hjerte?

Du har kanskje kontroll på bicepsen, men hva med din aller viktigste muskel?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slenger du føttene på stuebordet mens du ser fotball på tv, stapper i deg potetgull og heller i deg halvliter etter halvliter? Det er kanskje en perfekt fredag, men hjertet ditt er nok ikke like fornøyd.

For selv om hyppigheten av hjerte- og karsykdommer hos menn har gått ned de siste årene, er de fortsatt den største årsaken til dødsfall i Norge:

- Færre menn røyker, og det er bra. Men menn er mindre fysisk aktive enn før og magefedmen, som er en viktig risikofaktor, ser ut til å øke. Så det er fortsatt ting å ta tak i, sier Torbjørn Omland, professor i hjerte- og karsykdommer ved Universitetet i Oslo.

Slik tar du vare på hjertet ditt, ifølge nettstedet Men's Health:

Få dama til å stumpe røyken: Stump røyken selv, men sørg også for at dama gjør det samme. Folk som er utsatt for sigarettrøyk i så lite som en halvtime tre ganger i uka, har 26 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesykdom enn folk som sjelden blir utsatt for passiv røyking.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Drikk mer te: Menn som drikker to kopper te daglig har 25 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdom enn menn som nesten aldri unner seg en kopp. Årsaken er såkalte flavonoider som finnes i teen. De forbedrer blodårenes evne til å slappe av, og fortynner også blodet og reduserer dermed faren for blodpropp.

Te kan også beskytte mot tannråte og styrke beinbygningen. Les mer her:

Frisk som en fisk: Omega-3-fettsyrer i tunfisk bidrar til å styrke hjertemuskelen, senke blodtrykket og forhindre faren for blodpropp. Samtidig reduserer det nivåene av potensielt dødelige infeksjoner i kroppen.

Ta på henne: Ti minutter med hud-mot-hud-kontakt: http://www.dinside.no/php/art.php?id=370298 Kosing med kjæresten din, kan hjelpe deg til å unngå at blodtrykket og pulsen spretter til værs i stressende perioder, ifølge forskere ved University of Carolina.

Finn en partner: Gifte menn har mindre risiko for å dø av hjertesykdom enn ungkarer. Forskere som har sett på menn med middels høyt blodtrykk, fant ut at etter tre års ekteskap, hadde de lykkelig gifte mennene sunnere hjerter enn de ugifte mennene.

Les også: Evig ungkar – langt fra evig liv:

Saken er biff: Du tror kanskje at det er fy-fy for hjertet, men da tar du feil, ifølge Men’s Health. Oksekjøtt inneholder nemlig immunforsterkende selen og B-vitaminer som sørger for å senke nivået av aminosyren homosystein. Og opptil 50 prosent av fettet er av den hjertesunne enumettede varianten.

Omland understreker imidlertid at dette er et omstridt punkt.

- Det var en sterk hypotese en stund at å senke homocystein med B-vitaminer fører til redusert fare for hjerteinfarkt og hjerneslag. Men studier fra blant annet Norge viser at det ikke ser ut til å stemme. Kosthold er et kontroversielt tema i forhold til hjerte- og karsykdommer, og ulike eksperter er uenige om hva som er sunnest. Men kjøtt inneholder også mettet fett som definitivt er usunt for hjertet, sier han.

Skaff deg hund: All kjærligheten og frustrasjonen som får utløp i forbindelse med å ha en hund, gjør hjertet ditt mer tilpasningsdyktig og bedre i stand til å takle stresset som kan føre til hjertesykdom.

Kjæledyr gir bedre helse

Skyll og puss: Gi deg selv en runde med munnskyllevann og en grundig tannpuss morgen og kveld. Det vil redusere bakterienivået i munnen, som faktisk kan øke risikoen for hjerteinfarkt med 200-300 prosent.

Slik velger du riktig tannkrem:

Få venner på jobben: De mennene som har flest venner på jobben, har også lavest hjerterytme og de sunneste blodtrykknivåene, selv i stressende perioder.

Ta Aspirin: Regelmessig inntak av Aspirin (Dispril) reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med 28 prosent hos personer som aldri har hatt hjerteinfarkt eller slag før. Les mer her:

Omland sier imidlertid at det er omdiskutert å ta Aspirin forebyggende dersom man ikke har hjertesykdom fra før.

- Forskning har vist at Aspirin virker blodplatehemmende og dermed sørger for at det ikke så lett dannes blodpropper. Men på den annen side kan blødningsfaren øke, og det veier kanskje opp for den gunstige effekten på hyppighet av hjerteinfarkt.

Da vil Omland heller legge til et eget punkt på lista: Kom i form!

- Menn har ofte ekstra mye fett rundt magen, og forskning har vist at økt livvidde er spesielt ugunstig i forhold til hjerte- og karsykdom.