Er du lettlurt?

De er norske, de er sultne, de er blakke og de trenger din hjelp for å komme seg hjem. Landsmenn i nød spiller på "Det kunne vært meg"-angsten din. Men norsk er dessverre ikke alltid synonymt med "ærlig".>> Slik unngår du å bli lurt

Vil du hjelpe noen som hevder de er blakke - på mail? Sjansen er stor for at du vil ende opp med en tom pengepung. Foto: Anna H-G Foto: SXC/Anna H-G
Vil du hjelpe noen som hevder de er blakke - på mail? Sjansen er stor for at du vil ende opp med en tom pengepung. Foto: Anna H-G Foto: SXC/Anna H-G Vis mer


Vi vil hjem

I forrige uke dukket følgende bønn om hjelp opp i innboksen vår.

En norsk familie som sitter fast i utlandet, trenger hjelp til å komme hjem til Norge. Det hadde vært utrolig flott om dere kunne skrive en kort historie om det og legge ut linken til websiden, der man kan hjelpe med å få de hjem igjen.

Tusen takk.

Svindelalarm!

En liten bjelle ringte. Men nysgjerrigheten tok overhånd, og vi klikket oss inn på nettstedet de lenket til. Der kunne vi lese den tragiske historien om den lille familien som har havnet i den ytterste nød og fattigdom, i et industriland utenfor Europa, og som nå vil hjem til Norge.

Her begynte varsellampene å blinke. Og, som for å sette en ekstra fin spiss på det hele, var nettsidene overstrødd med bilder av små, blide, blåøyde barn. Full svindelalarm.

Her har en familie ressurser til å sette opp en nettside, maile en rekke norske avisredaksjoner, ta bilder av barna med digitalkamera - men ikke ressurser nok til å komme seg hjem til Norge. Hmmmm.

Det kunne vært meg...

E-posten fremkalte ulike reaksjoner blant DinSides journalister.

- Er dette sant?
- Humbug. Fra en ende til en annen.
- Håper nesten det ikke er sant. Ellers burde vi jo sendt penger i massevis :(
- De burde vært anmeldt til barnevernet for å bruke barna på denne måten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undertegnede ble i utgangspunktet rasende. Å bruke barna sine (om det da faktisk er egne barn), er forkastelig, uansett om historien er sann eller ikke. Hadde barna vært skitne og grått, hadde nok undertegnede blitt ennå mer sint. - Og hvorfor legge ut bilder av barna, og ikke av foreldrene?

Kreativt

Blant oss som gikk inn på nettsiden, var det et noen som utvekslet et par e-mailer med kvinnen som hadde tipset oss. Det viste seg at hun var moren i den uheldige familien.

Svindel

Har du blitt lurt? (Avsluttet)
Nei, aldri(70%) 219
Ja, men bare én gang(16%) 51
Ja, stadig vekk...(13%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kvinnen ga en forklaring på at det ikke var navn, eller bilder av de voksne på nettsiden (en voldelig eksmann - men hvordan skulle han kunne finne dem på bakgrunn av fotografier på en nettside?).

Hun fortalte videre (på e-post) at de trengte 100.000 kroner for å komme seg hjem, at de selvfølgelig ikke ville ta imot mer enn akkurat de pengene de trengte, vi fikk vite navn på både barn og voksne og beskjed om at de ville svare på alt vi lurte på. Vi fikk til og med et telefonnummer, men ingen har hittil svart på våre oppringinger.

Nettsiden hadde både MasterCard og Visa Logo - og lenket til en PayPal-side der en kunne donere penger. En kan altså gi penger, uten å risikere at noen stjeler kort- eller kontodetaljer - men det betyr ikke at pengene går til det nettsidens skapere hevder.

Nå skal vi ikke garantere at nettstedet er humbug, men etter å ha gitt forskjellige svar til ulike medlemmer i redaksjonen, snakket mot seg selv, og å ha produsert noen, mildt sagt, sprikende forklaringer, er vår konklusjon dessverre klinkende klar: Vi kan ikke garantere at du ikke blir lurt, dersom du skulle donere penger til denne familien.

Hjerteskjærende

Jo nærmere vi føler at vi blir truffet - jo større sannsynlighet for at vi punger ut. Gråtende barn i Afrika får oss ikke til å åpne lommeboken så kjapt, ofte og mye - som når en bølge treffer en strand i Thailand der noen hundre nordmenn er på ferie. Og fattige halvt norske barn må selvsagt sendes penger så de kan komme "hjem" til et Norge de aldri har sett.

Nå mener vi selvfølgelig ikke at det ikke var på sin plass å støtte dem som ble rammet av tsunami-bølgen. Det er dessverre bare så mange andre som også fortjener økonomisk støtte som ikke treffer på langt nær så mange - fordi det rett og slett er vanskeligere å identifisere seg med steder en ikke har vært, steder venner og familie ikke har vært - steder der norske kjendiser ikke har vært og gjort appell for.


Nødhjelp eller svindel?

En bønn om hjelp fra fjerne strøk, vil heller sjelden nå frem om den ikke kommer fra en offisiell organisasjon. En bønn om hjelp i innboksen fra Nigeria går rett i "slettete elementer". Spesielt om den involverer major Tunde som sitter fast i verdensrommet, en avdød millionærs arvinger, en herreløs billionkonto - eller noen som blir forfulgt på grunn av sitt politiske engasjement som trenger hjelp til å flytte en trillion eller ti. (Les de fantasifulle forslagene via lenkene til høyre.)

En bønn om hjelp fra en norsk kvinne i utlandet, treffer umiddelbart en helt annen tone. Og vi vurderer plutselig å gi penger til noen vi aldri har møtt.

Det er også mye lettere å tro at en har vunnet i et obskurt norsk nettlotteri (de fleste har vel deltatt i en nettkonkurranse eller tre) enn at man har vunnet i et lotteri i et land man aldri har vært i. Og det er lettere å identifisere seg med at noen i en vanskelig situasjon i utlandet gjerne vil reise hjem til trygge Norge, enn at Majoren i verdensrommet trenger å komme tilbake til jorden.

Slik unngår du å bli lurt:

Om du synes det er greit å gi penger til noen som trenger (eller har lyst på) det, og ikke lar deg irritere om det viser seg at de seiler under falskt flagg, trenger du ikke lese videre. Dersom du ikke har lyst til å gå i fella:
Slik unngår du å bli lurt trill rundt.

Er du lettlurt?


Les også: Smart bistand

Skal du gi bistand, kan du likesågodt gi smart!

Skattefradrag for nødhjelp