Er du klar for adventskalender-racet?

KOMMENTAR: Det er kun timer igjen. Nok en gang har jeg tapt kalenderkjøret.

<b>O HERLIGE KALENDERHYSTERI:</b> Er du klar for kalenderpostinger på sosiale media? Kappløpet har startet! Foto: INSTAGRAM/KRISTIN SØRDAL
O HERLIGE KALENDERHYSTERI: Er du klar for kalenderpostinger på sosiale media? Kappløpet har startet! Foto: INSTAGRAM/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg D-dag for kalenderentusiastene, og oppkjøret på sosiale media har startet: Det postes bilder over flotte og forseggjorte adventskalendere over en lav sko.

«Det ble en sen natt, men nå er 48 pakker er ferdigpakket og klare!»

«Mye jobb, men nå er de klare: 72 pakker på en snor!»

- Er du i rute og klar for adventskalender-racet?

Det er ikke jeg.

Grunnene til det er mange, men hovedsakelig dreier det seg om en elementær avsmak for forventningene som skapes der ute:

«Kalenderideer!» «Kalendergaver!» ropes det i plakats form i butikkene.

Men hva er det disse idéene handler om?

Handler det om gode tanker for jula? Handler det om å glede seg over adventstida? Handler det om tradisjoner og å gjøre noe trivelig sammen?

For butikkenes del handler det selvsagt om å selge mest mulig.

KALENDERTIPS? Det blir ingen billig adventskalender med 24 pakker til 20-50 kroner per stykk ... Foto: KRISTIN SØRDAL
KALENDERTIPS? Det blir ingen billig adventskalender med 24 pakker til 20-50 kroner per stykk ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDet blir ikke billig dersom du skal gå for kalenderforslagene i butikkene. Med en stykkpris på 30-50 kroner per gave blir det fort svimlende summer for en familie med to eller tre barn. Og kanskje til og med kalender til de voksne.

Med en stykkpris på 30 kroner for hver gave, blir prislappen per kalender 720 kroner.

Altså ganske mye mer enn for en sjokoladekalender fra butikken.

For mange vil likevel 720 kroner være en billig kalender.

Ansvaret for at dette ikke skal akselerere fullstendig ut av proporsjoner, ligger selvsagt hos foreldrene. For det er vi som bestemmer hva som skal skjule seg inni de pent innpakkede 24 «førjulsgavene».

Men er du ditt ansvar bevisst?

Det er ikke alle som har økonomi til å blåse av 500-1.000 kroner eller mer på adventskalender til barna. Og det er slettes ikke alle som har lyst til å bruke så store summer på en julekalender.

Det er kanskje ikke ditt problem, tenker du kanskje. Du må selvsagt forholde deg til hva du er i stand til å materialisere til ungene dine, du kan selvsagt ikke ta ansvar for hva alle andre ikke kan eller ikke vil, gi til ungene sine.

Det er her du tar feil.

Din mening

Hva synes du om utviklingen pakkekalenderne har tatt? (Avsluttet)
Helt på trynet(89%) 923
Helt fint(8%) 87
Ingen mening(3%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For hva er det ungene snakker om på skolen? Det er selvsagt hva de fikk i adventskalenderen den dagen.

Det er klart at en twist eller en hubba bubba ikke kan trumfe en genser eller en splitter ny bok. Eller hei: Hvorfor ikke en ny leke?!

«Mamma vil at jeg skal få noe skikkelig i adventskalenderen», er en forklaring jeg har hørt fra barn på adventskalendergaver i flere-hundrekroners-klassen.

«Marit er skikkelig flink med adventskalendere, hun har kjøpt fine gensere til ungene - og til og med til meg!» har jeg overhørt en voksen mann i 50-årene meddele sin aldrende mor.

Hvordan mottas du i skrytekoret på skolen dersom du får en kjip hårstrikk eller en tyggis i adventskalenderen?

Er det de med de dyreste og de flotteste adventskalenderne som blir heltene og som de andre ungene ser opp til? Kanskje tør man ikke engang si til de andre hva man fikk, av frykt for å bli hengt ut eller bli sett ned på?

NÅR LYKKEN VAR EN SJOKOLADEKALENDER: Husker du hvor spennende det var å se hvilken sjokoladefigur du fikk? Og hvilket bilde som var bak?  Foto: NTB scanpix
NÅR LYKKEN VAR EN SJOKOLADEKALENDER: Husker du hvor spennende det var å se hvilken sjokoladefigur du fikk? Og hvilket bilde som var bak? Foto: NTB scanpix Vis merÆrlig talt: Hvilke verdier er det egentlig vi ønsker å gi videre til ungene våre?

Å få «skikkelige gaver» 24 dager på rad, er etter mitt synspunkt fullstendig bak mål.

Nei, det er ikke bare bak mål - det er så milevis utenfor mål og bortenfor banen at det ikke er mulig å få øyekontakt med det engang.

Det hele avsluttes med et eldorado av pakker på julaften - og etterlater seg et tomrom 1. juledag.

Hva nå? Ingen flere pakker? Er det mulig å eksistere uten pakker hver dag?

En gammel venninne hadde en fantastisk idé til en familie-adventskalender:

Hvert familiemedlem får lage seks aktivitetsforslag for familien. Dette skal være forslag til ting familien kan gjøre sammen, eller noe denne personen vil gjøre for familien sin denne dagen. Det kan være å gå en tur sammen, å lage middag for familien - eller at familien skal spille monopol sammen.

Slik får familien gjøre noe hyggelig sammen hver dag i hele adventstiden.

Det er en adventskalender som bygger opp rundt god stemning og førjulshygge, hvor det handler om å være sammen og for hverandre. Og er helt, fullstendig skryte-fritt.

Og dét er en kalender også du - og jeg - kan greie å snekre sammen i løpet av kvelden!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!