Er du forsikret utenfor?

Gjelder din innboforsikring også "utboet": Den dyre grillen, hagemøblene og de nye putene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hagesesong

Hagesesongen er i anmarsj, og utelivet er forhåpentligvis i gang for de fleste.

Du har kanskje pakket ut hagemøblene allerede, og funnet frem grillen? Eller kanskje du har latt deg inspirere av våre bildespesialer med sommernyheter fra forskjellige møbelkjeder?

Enten du har nye eller gamle møbler, tør vi tippe på at du går igjennom følgende rituale om kvelden: Puter og tekstiler tas inn, for å beskytte dem mot jordslag og mugg, mens stoler, bord, grill, eventuelt plenklipper, og de dyre fine blomstekrukkene du akkurat har kjøpt, får stå ute til dagen etter. Skulle en ryddet inn og ut hver dag, hadde en jo knapt hatt tid til å nyte livet i sin vakkert iscenesattte hage.

- Men er nå det noe særlig lurt? Er tingene du lar stå ute forsikret mot innbrudd (eller kanskje vi heller skal si utbrudd)?

Skulle en skummel tyv liste seg inn i hagen din om natten for å ta disse tingene, er det jo liten tvil om at det fort kan bli snakk om at verdier for svært mange tusenlapper blir borte.

Se også: Er ting forsikret like bra i garasjen som inne i huset?

Begrenset dekning

Hva sier forsikringen din om tyveri i hagen?
Hva sier forsikringen din om tyveri i hagen? Vis mer

- I mange hager er totalverdien på hageutstyr opp mot 50.000 kroner og mer, men dette varierer sterkt. Vi ser at flere og flere anskaffer seg for eksempel kostbare griller og massive hagemøbler i tre. Slikt koster penger, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Skroll ned for å lese mer

Ifølge Vennesland er hagemøbler og redskaper omfattet av forsikringen for innbo og løsøre, men dekningen har begrensninger når skadene skjer utenfor huset.

Ting i hagen

Hva lar du står ute på natten og når du reiser bort? (Avsluttet)
Hagemøbler(17%) 693
Krukker med blomster(14%) 577
Gassgrill(11%) 454
Trillebår(11%) 440
Solparasol(9%) 366
Puter til hagemøbler(9%) 358
Andre ting(7%) 287
Barnas leker(7%) 281
Plenklipper(7%) 272
Kullgrill(6%) 237
Verktøy(2%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ved brann dekkes hagemøblene fullt ut innenfor forsikringssummen. Ved tyveri fra privat boligs uteareal dekkes hageutstyr med inntil 10.000 kroner, mens tyveri fra fellesareal ikke er omfattet av forsikringen. Dersom forsikringen utvides til å være en Superforsikring, dobles forsikringssummen til 20.000 kroner, sier Vennesland.

Hærverk dekkes kun i forbindelse med innbrudd. Hærverk kun på møbler og redskaper, er imidlertid ikke omfattet av forsikringen.

Ifølge Vennesland anbefales det at kostbart utstyr som gressklippere, gassgriller og annet tyveriutsatt utstyr holdes innelåst i garasje, uthus eller kjeller når det ikke er i bruk.
- Hagemøbler er det ikke naturlig å ta inn, men man bør unngå å ha de mest kostbare tingene stående lett synlig fra beferdet område, avslutter hun.

Kan være ute

- Forsikring av de tingene som er ute, er dekket av innboforsikringen, og vi forventer for eksempel ikke at folk skal sette inn hagemøbler og grill i uteboden hver dag, forteller Sigrun Grahl-Jacobsen, produktutviklingssjef i Gjensidige Forsikring.

Men det er likevel ikke sikkert at du får dekket alt du eventuelt mister.

- Vi har en begrensning på 15.000 kroner, avslutter hun.

Samme sak

- Via vår villaforsikring vil du være dekket også av løsøre som er i hagen. Men vi dekker maksimalt 10.000 kroner, eller 20.000 kroner dersom man har en VillaEkstra-forsikring. Dette gjelder tyveri fra egen hage, men altså ikke fellesarealer, sier Roald Stigum Olsen, informasjonsrådgiver i Vesta.

Vær oppmerksom på at en eventuell egenandel vil bli fratrukket ovenstående beløp.

Over dammen

Hos våre skandinaviske naboer er det også vanlig at hagen til dels er forsikret. Imidlertid er beregningsmetodene noe annerledes.

For eksempel har det danske forsikringsselskapet Nykredit forsikringsregler som tilsier at man maksimalt får dekket to prosent av forsikringssummen på hele innboet. Har du eksempelvis en innboforsikring på en million kroner, vil du dermed maksimalt få dekket tyveri for 20.000 kroner i hagen.

Les også:

Uheldig i hagen? Du kan forsikre deg mot naturens herjinger med dine prydbusker.

Moralen er: Vurder verdien til de tingene du har i hagen, og sjekk om forsikringen din vil dekke alt i tilfelle tyveri. Gjør den ikke det, bør du ta deg bryderiet med å sette bort noen av de dyreste tingene om kvelden og når du reiser bort.