MINDRE PENGER Å HANDLE FOR: Ifølge SSBs prognoser får lønnsmottakere med boliglån dårligere råd frem mot 2012. Foto: Per Ervland
MINDRE PENGER Å HANDLE FOR: Ifølge SSBs prognoser får lønnsmottakere med boliglån dårligere råd frem mot 2012. Foto: Per ErvlandVis mer

Er du forberedt på det som kommer?

Slik vil høyere rente og lavere lønnsvekst påvirke din lommebok.

Torsdag publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) nye prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge. Kort fortalt tror SSB at renten vil doble seg og at lønnsveksten vil stoppe opp. Det er med andre ord dårlig nytt for lønnsmottakere med boliglån.

Renten øker mye

SSB anslår at renten til neste år i snitt vil ligge på 4,1 prosent og at den deretter vil øke gradvis til knappe 6 prosent i 2012, melder SSB.

Dette er ikke en unormal høy rente. På sine pressekonferanser minner Norges Bank stadig om at et en styringsrente på dette nivået regnes som helt normalt. Derfor bør norske låntakere belage seg på å tåle en boliglånsrente på minimum åtte prosent.

Også mindre lønn?

Samtidig som at renten vil øke, tror SSB at lønnsveksten vil avta, og at arbeidsledigheten vil stige til 3,5 prosent i snitt neste år.

– Konjunkturnedgangen bidrar til en kraftig reduksjon i lønnsveksten. Lønn per normalårsverk steg i 2008 med 6 prosent, mens veksten i år ventes å komme ned i 3,9 prosent. I 2010 ventes lønningene i gjennomsnitt å øke med 3,5 prosent, heter det i rapporten.

Slik blir din økonomi

Med denne nye kunnskapen kan det være på tide å sjekke hva dette vil si for din økonomi. Hva lønnsveksten din vil være, kan være vanskelig å forutsi, men vil du gjette, kan du benytte vår lønnsoppgjørskalkulator

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt kan en si at gjelden multiplisert med rentejusteringen minus 28 prosent skatt er det beløpet du må betale mer (eventuelt mindre) til banken. Med en slik beregning utgjør en renteøkning på to prosent 14.400 kroner mer i året for et boliglån på 1 million kroner.

En slik beregning tar imidlertid ikke hensyn til annuiteten. Vil du ha helt nøyaktige tall for ditt boliglån, benytter du vår renteendringskalkulator. Den tar hensyn til rentefradraget bare for rentedelen av annuiteten. Det er dette som er den realistiske konsekvensen av renteendringer siden de fleste norske låntakere sitter med annuitetslån.

>>> Prøv renteendringskalkulatoren