Er du for fet?

Bare et par kilo ekstra fett er farlig, viser to nye undersøkelser.

For mye fett er ikke fett

Her kommer dessverre en dårlig nyhet for mange: Moderat overvekt øker også risikoen for å dø for tidlig, skriver den danske avisen Berlingske Tidende.

Lenge har man vært klar over at det er en sterk sammeheng mellom fedme og større risiko for å dø. Mer i tvil har man vært rundt det å ha et par kilo for mye på magen eller lårene.

Et par kilo er nok

Kattens BMI er ikke kjent...
Kattens BMI er ikke kjent... Vis mer


Men to nye undersøkelser - den ene fra USA og den andre fra Nord-Korea - skal nå ha bevist at bare et par kilo også er farlig. Fett er usunt. Punktum.

- Jeg er ikke overrasket over undersøkelsene. De passer veldig godt med den virkeligheten vi kjenner, sier Arne Astrup, professor ved Institutt for Human Ernæring på Landbohøyskolen i København, til Berlingske Tidende.

- Vi kan måle at pasienter med for mye fett også har litt for høyt blodtrykk og kolesterol, og at også sukkerstoffskiftet er påvirket. Det skulle da være merkelig om det ikke også medførte en økt risiko for sykdom, sier Astrup.

SJEKK DIN BMI HER - LIGGER DEN UNDER 25?

Lav BMI ikke bare bra

BMI

Hvor høy BMI har du? (Sjekk kalkulatoren) (Avsluttet)
Over 30(16%) 627
25(11%) 422
24(11%) 417
26(10%) 386
23(10%) 372
22(7%) 287
27(7%) 281
21(6%) 222
28(5%) 196
29(4%) 171
20(4%) 149
19(3%) 107
Under 18(3%) 107
30(2%) 88
18(2%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Det er imidlertidig vanskelig å påvise de kliniske erfaringene med sikkerhet i store befolkningsundersøkelser. Problemet er at andre faktorer kan vri de resultatene man får, når man ser på folks BMI, og når de dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel er alkoholikere og lungesyke røykere ofte meget undervektige - og de kan dermed påvirke dødeligheten kraftig i den lave BMI-gruppen.

I den høye BMI-gruppen kan forhold som fysisk inaktivitet påvirke dødeligheten. Noen forskere mener i tillegg at de overvektiges dødelighet ikke er en direkte følge av fettet. Men bare en indirekte følge av at det vanskelig å trene når man er fet, og at man kan bli fet når man ikke trener.

- Det er to selvstendige risikofaktorer. Er man slank og inaktiv, har man én av risikofaktorene, og det har man også hvis man er fet og meget fysisk aktiv (hvilket imidlertid er sjelden). Men fett er sin egen risikofaktor, sier Astrup til Berlingske.

Sammenhengen mellom sykdom, røyking, utdannelsesnivå, alkohol og andre livsstilsfaktorer er den store amerikanske undersøkelsen rensket for, sier forskerne.

En halv million amerikanere i alderen 50-71 ble fulgt over en periode på ti år. Tallene viser, som ventet, at både undervektige og sterkt overvektige har en klart større risiko for å dø.

Man gjennomførte samtidig en seperat analyse av de 186.000 som var friske, og aldri hadde røkt. Og her var risikoen for å dø forhøyet med 20-40 prosent for folk med BMI på mellom 25 og 30. For de virkelig fete (BMI over 30), hadde friske ikke-røykere en enda mer markant dødelighet.

Gjennomsnittsdame

En gjennomsnittlig 50-årig kvinne med en høyde på 166 centimeter bikker over den magiske BMI-grensen på 25, når vekten når 69 kilo. Hennes BMI vil komme over 30 - og hun vil dermed bli regnet for fet - når hun har en vekt på 83 kilo.

Den amerikanske undersøkelsen har kun sett på folk over 50 år, mens en store koreansk undersøkelse også inkluderer yngre aldersgrupper - og viser samme resultat.

Begge undersøkelsene offentliggjøres denne uken i det anerkjente New England Journal of Medicine.

Kilde:
Berlingske Tidende