Er du et miljøsvin?

Slik unngår du å bli det!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Er du snill mot miljøet? Foto: Cesar Ciria Estevan/Illustrajon: Per Ervland
Er du snill mot miljøet? Foto: Cesar Ciria Estevan/Illustrajon: Per Ervland

Vis mer

Er du et miljøsvin?

  1. Råd for miljøsvin


Rent mel i posen

Det er mye snakk om å være miljøvennlig. Men hva innebærer det egentlig? At du tar toget i stedet for bilen, at du ikke kaster tyggis på gaten, at du aldri drar på flyreise?

Eller bør du bruke en spesiell sjampo, eller et annet merke oppvaskmiddel? Bør du kaste potetskrell og epleskrott i bakhagen, og hva med kildesortering av plast og batterier? Hva med klærne du har på? Bleiene barnet ditt bruker? Ja, maten du spiser...

Sjekk listen slik at du unngår å bli et miljøsvin!

Forvirret? Ja, da er du nok ikke alene. For hvordan oppfører du deg egentlig hvis målet er å være aller mest miljøvennlig - uten at du trenger å flytte inn i en jordhule?

Hvilke tiltak er aller viktigst - og betyr mest for våre omgivelser? Som vi til og med burde kunne klare å overholde - i alle fall delvis?

En grønn hverdag

- Vi pleier å si at de tre viktigste tingen er: Bolig, biff og bil, sier Nina Bugge, informasjonsleder i Grønn hverdag, og legger til:

- I boligen handler det om oppvarmning, strøm og oppussing. I forhold til biffen handler det om å spise så lite kjøtt som mulig, da det krever mye mer produksjonsressurser enn eksempelvis grønnsaker.

- Bil går på at man lar den stå så ofte som mulig. Faktisk er 25 prosent av bilkjøringen i Norge relatert til turer som er under to kilometer lange. Og en siste viktig ting er å unngå så mange flyreiser som mulig - for flytrafikken står for en svært stor andel av forurensingen, sier Bugge.

Prompende kuer

Tre B-er blir raskt til fire...

- Skal jeg si hva som er de viktigste faktorene enkeltmennesker kan gjøre noe med, blir det de fire B-ene: Bil, biff, bolig og boeing, sier forskningsleder i Fremtiden i våre hender, Mekonnen Germiso.

Dermed er han altså enig med Nina Bugge i Grønn hverdag.

- Når det gjelder kjøtt, er det drøvtyggende storfe som er det største problemet her i Norge. For det første utnytter storfe fôret mye dårligere enn for eksempel kyllinger og fisk, og for det andre slipper storfe ut store mengder CO2. De fleste kan også gjøre mye i forhold til reduksjon i bruk av strøm hjemme, for eksempel installere sparedusj og etterisolere huset. I tillegg kan man også gjøre svært mye i forhold til bilkjøring, og redusere antall flyreiser, avslutter Germiso.

Sjekk anti-miljøsvin-rådene!

Her kan du lære mer om miljøvennlig atferd:

www.ecolabel.no, www.gronnhverdag.no og www.etiskforbruk.no.

Har vi glemt noen viktige miljøvennlige råd? Har du tips til flere - legg dem gjerne inn i debattinnlegget under: