Er du en myggmagnet?

Stikker myggen alltid deg og aldri vennene dine? Finn ut hvorfor du er en av de utvalgte.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er grillfest i nabolaget og du steker og kokkelerer. Plutselig merker du at myggen allerede har begynt etegildet – men på deg. Mens du slår vilt etter de små blodsugerne, virker derimot folk rundt deg helt upåvirket.

Det er faktisk slik at myggen ikke setter seg ned og tar et jafs av hvem som helst, ifølge forskerne.

- En av ti personer er svært attraktive for myggen, sier Jerry Butler, professor emeritus ved University of Florida til nettstedet WebMD.

Slik holder du de blodtørstige rakkerne på avstand:

Urinsyre og kolesterol
Forskerne har bare så vidt begynt å skrape i overflata på myggmysteriet. De vet at genene våre må ta hele 85 prosent av skylda for hvor godt myggen liker oss. Men i tillegg får enkelte stoffer som vi skiller ut, myggen til å flokke seg rundt oss.

- Det er veldig store individuelle forskjeller i hvilke stoffer vi skiller ut og hvor mye. Samtidig finnes det både stoffer som tiltrekker seg og som skremmer myggen eller hindrer blodsugingsevnen, forklarer insektforsker Reidar Mehl ved Folkehelseinstituttet.

Mye av forskningen innenfor feltet, er imidlertid så fersk at den ikke er publisert ennå. Men ifølge Butler er det klart at personer med høye konsentrasjoner av steroider og kolesterol på hudoverflaten, tiltrekker seg mygg. Produserer du for mye urinsyre, er det også stor sjanse for at myggen peiler deg inn på radaren.

Godt med gravide
Og myggens radar skal vi ikke fnyse av. De små plageåndene kan nemlig snuse seg fram til middagen på mer enn 50 meters avstand. Det lover ikke godt for deg som slipper ut store mengder karbondioksid.

- Alle typer karbondioksid er attraktive, selv på lang avstand, ifølge Joe Conlon, teknisk rådgiver ved American Mosquito Control Association.

For det er ikke bare bilen som slipper ut de forurensende stoffene. Jo større du er, jo mer CO2 avgir du. Det er grunnen til at myggen som regel foretrekker å stikke snabelen inn i voksne menneskers blodårer. Gravide er også noen skikkelige CO2-syndere og ettertraktet myggmat.

Men her kommer endelig godbiten for deg som ikke vil gjøre annet enn å late deg i hele sommer: Bevegelse og varme er som å vifte med en rød kappe foran myggen. Så slapp av, kjøl deg ned med en saftig softis og gled deg til slutten av august. Da takker nemlig myggen for seg.

- I år har det vært forholdsvis mye mygg. På grunn av det fuktige været, lever også myggen lenge, så vi må nok holde ut med den en del uker til, sier Reidar Mehl.

Vurderer du å hoppe i vannet for å slippe unna? Det kan være fullt av andre plagsomme kryp:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!