UTENLANDSK HØRES BEST UT: I blindtesten fikk norsk spekeskinke mest poeng, men ikke i "luretesten". Foto: Panther Media
UTENLANDSK HØRES BEST UT: I blindtesten fikk norsk spekeskinke mest poeng, men ikke i "luretesten". Foto: Panther MediaVis mer

Er du en matjåle?

Vil heller ha spansk spekeskinke - selv om den norske smaker best.

Visste du at dersom du kaller spekeskinken for spansk, så smaker den mye bedre? Det har i hvert fall forskningsprosjektet «TrueFood» kommet fram til.

Forskerne ville finne ut hvor godt norske forbrukere likte spekeskinker som hadde ulik grad av saltinnhold og lagringstid, ifølge Nofirma Mat.

LES OGSÅ: - Kan trygt velge skinke

Disse deltok i undersøkelsen

Fire forskjellige spekeskinker ble testet:

 • Norsk skinke med åtte prosent salt, lagret i fire måneder.
 • Norsk skinke med fem prosent salt, lagret i 12 måneder.
 • Spansk skinke med seks prosent salt, lagret i 12 måneder.
 • Spanske skinke med fem prosent salt, lagret i 16 måneder.
 • Testpanelet bestod av 80 personer, og det var like mange kvinner som menn. Aldersgruppa var mellom 30 og 70 år. Kriteriet for at de skulle få delta, var at de likte spekeskinke og at de spiste det i hvert fall en gang i måneden.

  LES OGSÅ: Sjekk hva maten inneholder

  Slik testet de:

  Først gjennomførte forskerne blindtester. Deretter hadde de tester hvor forbrukerne kun fikk informasjon om skinkene, men ikke smaksprøver. Til slutt fikk forbrukerne både informasjon og smake på produktene.

  Men det var ikke alt. De norske forskerne hadde nemlig lagt inn en ekstra test, der de byttet om på spekeskinkene og kalte de norske for spanske og omvendt.

  Det skulle vise seg å gjøre resultater.

  LES OGSÅ: Er maten i handlekurven din trygg?

  Spansk er mer eksklusivt

  – Forbrukerne som var med i testen, ga høyere score til de norske spekeskinkene da vi utga dem for å være spanske. Det viser at nordmenn er positivt innstilt til det spanske håndverket, og at spanske skinker oppfattes som mer eksklusive enn norske, sier stipendiat Valérie Lengard til Nofirma Mat.

  Da forbrukerne fikk informasjon om spekeskinker uten at de fikk smake, gjorde den spanske varianten med lengst modningstid best inntrykk og fikk høyest poengsum.

  - Trolig opplever nordmenn spansk spekeskinke som bedre, og modningstiden oppleves som viktig for kvaliteten, forteller Lengard.

  Men i blindtesten var det faktisk den tradisjonelle norske spekeskinken som falt best i smak og fikk høyest poeng.

  Denne spekeskinken har mest saltinnhold, men kortest lagring.